Annons

Maria Linde Strömberg: Replik: ”Äldrevården i Simrishamn är bra”

Det skriver Maria Linde Strömberg (M), ordförande i socialnämnden i Simrishamns kommun i en replik till Monika Olin Wikmans gästkrönika 28/4.
Maria Linde Strömberg
Replik • Publicerad 29 april 2021
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Äldrevården – hur blir den tillräckligt bra?
Äldrevården – hur blir den tillräckligt bra?Foto: Gorm, Kallestad

Monika Olin Wikman, du framhåller i din gästkrönika att äldreomsorgen i vissa avseenden är sämre i dag än på 80-talet. Generellt sett håller jag med dig. Att det finns kvalitetsbrister inom äldreomsorgen har inte minst pandemin och Coronakommissionens delbetänkande visat. I kommissionens delrapport lyfts flera konkreta åtgärdsförslag som jag är helt säker på kommer att leda till kvalitetsförbättringar i vården och omsorgen om de äldre och svaga. Den diskussionen och de åtgärderna har vi framför oss.

Men jag tycker att bilden lätt blir lite för onyanserad. Vi glömmer bort att det också finns goda exempel och förebilder. Både du och jag är Simrishamnsbor. Låt oss titta på vad som sker i vår egen kommun.

Annons

I den nationella kvalitetsenkäten ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” ligger Simrishamn mycket väl till jämfört med både riket och Skånes kommuner – 94 procent nöjda när det gäller hemtjänsten och 82 procent nöjda när det gäller särskilt boende.

Du hävdar att en statisk syn på gamla lever kvar; gamla som orkeslösa och fattiga som måste tas om hand. Jag känner inte alls igen den beskrivningen av synsätt från min dagliga kontakt med äldreomsorgen i Simrishamn. Hela vårt arbete utgår från att sätta varje enskild individ i centrum. Att utveckla stöd och service utifrån vars och ens specifika behov. Vi kan förvisso alltid vässa oss och bli ännu bättre men vi är långt ifrån ovetande om de behov, önskemål och krav som dagens äldre ställer.

Jag rekommenderar en läsning av vår femårsplan för hälsa, vård och omsorg, nyligen fastställd av kommunfullmäktige. Där finns många goda exempel på hur vi ska möta de ”nya äldre” och hur vi planerar för framtidens äldreomsorg. Allt utgår från att vi är olika individer med specifika behov. Där finns också beskrivet hur vi på olika sätt vinnlägger oss om att vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuda kompetensutveckling och skapa karriärvägar för våra medarbetare.

Bästa Monika! Jag önskar dig en givande läsning och är övertygad om att både du och jag och alla andra Simrishamnsbor med tillförsikt kan se fram emot att åldras i Simrishamn.

Maria Linde Strömberg (M), ordförande i socialnämnden i Simrishamns kommun

Svar direkt: Visst, min familj har hemtjänst som imponerar. Men respekt för individen handlar också om nya boendeformer för äldre, om valbara aktiviteter och bra mötesplatser, om en värdig vårdkedja i samspel sjukvård-kommun och om god vård i livets slutskede för alla. Brukarundersökningar har brister. Ta in synpunkter på nya sätt. Jag ser fram emot att äldrefrågorna blir centrala i valrörelsen.

Monika Olin Wikman

Annons
Annons
Annons
Annons