Annons

Risk att Ystad drunknar i löftesregn

L ika charmigt som Ystad är i de turist- täta korsvirkeskvarteren, lika svårsmält är staden längs transportsträckan från hamnen och ut på Dragonvägen.
Ledare • Publicerad 22 augusti 2014

Att på något sätt bygga bort de värsta konsekvenserna av trafiken är nödvändigt för att Ystad ska kunna expandera på ett ändamålsenligt och vackert sätt. Hur snyggt det är med en tunnel eller ett tråg kan diskuteras, men på något sätt måste den tunga trafiken gömmas undan. Och någon måste betala. Då är ändå de 120 miljoner kronorna för en tråglösning bara en tummetott i jämförelse med vad det kostar att bygga ut E 65 till motorvägsstandard hela sträckan mellan Ystad och Malmö. Det kostar ungefär tio gånger så mycket.

Kommunstyrelsens ordförande i Ystad, Kristina Bendz, och hennes moderata motsvarighet i Region Skåne, Pia Kinhult, menar att det är en nota som kan betalas av trafikanterna över Öresundsbron. Eftersom Ystads hamn och förbindelserna dit är avgörande för resandet mellan Bornholm och Köpenhamn är vägarna inte enbart en svensk angelägenhet, resonerar Moderaterna. Återstår bara att övertyga den danska och svenska regeringen om att Ystad ska prioriteras och om att de ska ställa upp med att förskottsbetala kalaset. Finansieringskonstruktionen bygger nämligen på att det är först när Öresundsbron är betald som intäkterna för Öresundsöverfarten kan användas till annat.

Annons

Avgifter kommer allt mer att bli ett sätt att finansiera angelägna trafikinvesteringar. Exakt var pengarna plockas in är kanske inte det väsentligaste men rimligare vore att koppla dem direkt till det aktuella vägnätet och dess användare.

Men den knepigaste uppgiften är trots allt för kommunal- och regionpolitiker att övertyga regeringar på bägge sidor sundet om Ystads behov. Risken är stor att de drunknar i andra angelägenheter. Och danskarna? De betalar inte något frivilligt.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons