Samhällets fiender

Peter Mangs står åtalad för tre mord och tretton mordförsök.
Ledare • Publicerad 16 maj 2012
Åtalad.Foto: Stig-Åke Jönsson
Åtalad.Foto: Stig-Åke JönssonFoto: Stig-Åke Jönsson

Fallet med den misstänkte serieskytten i Malmö är en jättelik rättsprocess som pågått i arton månader sedan Peter Mangs greps i sitt hem den 6 november 2010. Fram till dess hade en okänd person under lång spridit skräck i Malmö hos framför allt invandrare, i stort sett alla offer var mörkhyade.

Den första rättegångsdagen redogjorde huvudåklagaren för fallet och presenterade de tyngsta bevisen mot Peter Mangs, bland annat de två vapen med tillbehör som hittades i hans hem. Peter Mangs nekade på punkt efter punkt till de brott som han står åtalad för.

”Det finns ingen DNA, inga fingeravtryck, ingen telefonspårning eller liknande som binder Peter Mangs vid någon av åtalspunkterna”, sa advokaten Peter Norking. Mangs hävdade istället att någon annan har skjutit.

Det finns alltid utrymme för tvivel i varje sanning. I det här fallet känns ändå resonemanget om en annan gärningsman som osannolikt. Förvisso ska inte Peter Mangs dömas på förhand men allt pekar, med övertygande bevisning, på att han är skyldig till de brott han står åtalad för.

På tisdagen var det mordet på Trez West Persson den 10 oktober 2010 som stod i fokus. Hon sköts ihjäl 20 år gammal när hon satt i en bil på Västra Skrävlinge kyrkoväg i Malmö. Jämte henne satt en man som skadades allvarligt av tre skott. Den mördade kvinnans mamma och offret hördes. Deras vittnesmål visar vilken oerhörd tragedi varje enskilt mord innebär för de drabbade. Offrens historier får man aldrig glömma bort.

Det är ofrånkomligt att inte jämföra rättegången mot Peter Mangs med den mot Anders Behring Breivik för terrordåden i Oslo och på Utøya. Även om Mangs nekar till brotten tycks det ändå som om främlingsfientligheten förenar de två. En närmare granskning visar att det är mycket som skiljer. Det är tydligt att Anders Behring Breivik ser rättegången som en möjlighet att föra fram sin extrema politiska ideologi där islam är hotet mot Europa.

Peter Mangs har en helt annan framtoning och ser närmast helt alldaglig ut där han sitter i rättegångssalen. I beskrivningen av Mangs liv tecknas bilden av en person som inte känner sig hemma i samhället. Han är en outsider som har byggt upp sin egen världsbild.

Varje person är ansvarig för de handlingar man utför. Det är viktigt att varje samhälle så långt som möjligt visar öppenhet och tolerans mot de som är annorlunda i relation till den rådande kulturen.

LIBERAL

Petter Birgersson
Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.