unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sara Svensson (V): Skillnaderna i Skåne orättfärdiga

Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Sara Svensson, regionråd i opposition för Vänsterpartiet.
Sara Svensson
Sara Svensson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag vill ha jämlikhet. Jag vill ha ett samhälle som ser till att alla - oavsett vem du är – får växa upp i trygghet, frihet och demokrati. Och det där hänger ihop. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Så ser min vision av Skåne och Sverige och världen ut – ett samhälle för alla – och inte ett som bara gynnar den allra rikaste eliten.

Idag går utvecklingen tyvärr åt fel håll. Ojämlikheten växer i takt med att de allra rikaste människornas förmögenheter blir större. Det syns i hur människor mår och hur hälsan utvecklas. Vem du är, vilken utbildning och inkomst du har spelar idag allt större roll för hur ditt liv kommer att bli. Ojämlikheterna är idag så stora att vi till och med ser det i vår beräknade livslängd. Klassamhället snor år av liv, mänskliga liv. Skillnaderna i Skåne är orättfärdiga. Detta har blivit plågsamt uppenbart detta år. Pandemin slår inte lika. Detta år har inte varit lätt för någon, men de ojämlikheter som präglar vårt samhälle har visats upp i blixtbelysning och påverkat vårt handlingsutrymme.

Men det går att göra annorlunda. Det är en medveten politik från höger som har lett oss hit - en politik med ständiga sparbeting, marknadsexperiment och privatiseringar. Men det är också genom rörelse och politiska krav som vi kan förändra. För att nå dit krävs reformer för jämlikhet. Det krävs omfördelningar av rikedomarna för att stärka välfärden, arbetsmarknaden, utbildningarna. Så att alla oavsett vem vi är får förutsättningar att leva goda liv. För oavsett vem vi är så kan vi bli sjuka, oavsett vem vi är kan vi bli arbetslösa. Skyddsnätet ska finnas för oss alla. Solidariska och jämlika samhällen är bättre och tryggare samhällen för oss idag, och för kommande generationer.

För att lyckas krävs satsningar på en bra arbetsmarknad, en sjukvård efter behov, en välfärd som hänger ihop – genom att satsa i varje del kan vi vända utvecklingen och bygga ett jämlikt samhälle som håller ihop. En utbyggd sjukvård, äldreomsorg, skola och en offensiv offentlig investeringspolitik behövs för att utbilda, anställa och stärka människors möjligheter till goda liv. För att möta behoven i framtiden, för att ge alla människor vård efter behov och en god omsorg.

Det behövs stora satsningar på infrastrukturen för att hela Skåne ska kunna leva. Järnväg, internetuppkoppling, bostäder, regionbussar. Oavsett var du bor i Skåne ska du ha tillgång till god service och kollektivtrafik. För att nå dit behöver staten, regionen och kommunerna satsa på en expansiv grön och röd omställning. Genom att bygga ut infrastrukturen kan vi möta klimathotet, ställa om samhället och stärka möjligheterna till goda arbeten för fler.

Det är i sanning skakande tider vi lever i men det är också en chans till förändring. Tillsammans går det att stärka välfärden, genomföra en grön omställning och bygga ett jämlikt tryggt samhälle. Tillsammans som samhälle. Så vill jag se Skåne om 10 år.

Sara Svensson, regionråd i opposition för Vänsterpartiet i Region Skåne

Läs mer

Stor vaccinationsvilja bland de äldsta – nästa utskick skjuts upp

Coronavirus. Ska inte påverka vaccinationstakten.
Stort intresse för vaccination bland de allra äldsta.

Ny uppmaning från regionen – även symptomfria ska testa sig

Coronavirus. Vill minska spridningen av mutationer.
Regionen vill att fler testar sig.

Ingrid, 81, har inte gått och handlat på ett år

Pandemin. För Ingrid Svensson har det varit självklart att ta restriktionerna på allvar.
Ingrid, 81, har inte gått och handlat på ett år

Skånes sedeltätaste kommun

Statistik. Här tar man ut mest kontanter.
Skånes sedeltätaste kommun

De får högst betyg av vårdcentralerna i sydöstra Skåne

Tomelilla. Tomelillas vårdcentral på plats 4 enligt kunderna.
De får högst betyg av vårdcentralerna i sydöstra Skåne

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Mohameds modiga jobb – att köra patienter med covid-19

Bildextra. Han kallar sig Coronavirus-förare.
Mohameds modiga jobb – att köra patienter med covid-19

Covid-19: Färre döda än vad som meddelats

Kristianstad. Region Skåne reviderar dödstal.

Flera fall av covid-19 på äldreboende

Coronavirus. Alla berörda och även anhöriga har fått information.
Flera fall av covid-19 på äldreboende