Annons

Sarah Nylund: Sarah Nylund: Skånska balkongmord

Sedan 10 december har tre kvinnor hittats döda i Sverige efter att ha fallit från hög höjd i olika bostadsområden. Två av kvinnorna i Skåne, en i Malmö och en i Eslöv.
Sarah Nylund
Gästkrönika • Publicerad 14 januari 2021
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Första teori bör vara mord vid dödsfall från balkonger.
Första teori bör vara mord vid dödsfall från balkonger.Foto: Thomas Johansson

Kvinnan i Eslöv identifierades snabbt och anhöriga underrättades. Dock har inga vittnen gett sig till känna och kvinnans pojkvän, som var tillsammans med kvinnan i lägenheten före fallet, nekar till alla brottsmisstankar.

När det gäller kvinnan i Rosengård, finns inga uppgifter om ålder eller huruvida anhöriga underrättats. Avhumaniserat benämns hon enbart som en ”kvinnokropp”. Frågetecknen hopar sig. Kanske är hennes identitet inte fastställd. Men hon är helt klart någons dotter och hade säkert fler egenskaper än så.

Annons

”Vi vet inte om det var en olycka eller om hon hoppat själv eller utsatts för ett brott”, säger Malmöpolisen i media.

I samma ordalag uttalar sig Göteborgspolisen om sitt fall, visserligen greps en man, men han släpptes efter några timmar. I Eslövsfallet verkar polisen inledningsvis ha haft mer bevisning eftersom pojkvännen häktades misstänkt för mord direkt efter händelsen.

Att frivilligt hoppa från en hög höjd för att ta sitt eget liv, är den sjunde vanligaste självmordsmetoden enligt, NASP, Karolinska institutets Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention. Men då handlar det oftast inte om trevåningshus med balkonger, utan om hopp från broar ner i vatten och i dessa tragiska dödsfall är män överrepresenterade.

Statistiskt sett är risken alltså liten att samtliga tre kvinnor ska ha hoppat frivilligt den senaste månaden i Göteborg, Eslöv och Malmö.

En olycka då?

Det är svårt att välja mellan teorierna. Fönsterputsning som gick snett eller någon som ville testa en tveksam död från tredje våningen? Då borde väl män oftare hittas döda under husen?

Polisen glömmer dessutom en teori.

2009 föll en kvinna från en balkong i Malmö när hon försökt fira sig ner med skärpet till sin morgonrock. Det brast. Hon kunde ha landat i ett buskage men föll mot hård betong i en källartrappa. Fyra dagar tidigare hade kvinnan anlänt från sitt hemland för att flytta ihop med sin nyblivne make.

Efteråt berättade anhöriga att kvinnan velat fly från mannen eftersom han låst in henne. Hon hade inte ens fått ringa hem utan att han satt intill och lyssnade, berättade de i tidningsartiklar. Maken förhördes några timmar men bevisning saknades och han gick fri.

Att putta någon utför en balkong, eller att tvinga någon att hoppa själv, må vara svårt att bevisa men har det hänt så måste polisen åtminstone ha ambitionen att lösa det.

Annons

Polisens första teori bör vara mord/dråp och inte självmord eller olycka. Allt annat är ett svek mot kvinnan.

Hedersbrott verkar ha blivit, för att låna läkarspråk, en ”slasktrattsrubricering” för polisen. Svårt att förstå, bevisa och leda till fällande dom.

Glädjande i mörkret är att regeringen i september beslutade att Länsstyrelsen Östergötlands nationella kompetensteam permanentas i form av ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

På deras hemsida, hederfortryck.se, hittar man statistik över hedersbrott som äktenskapstvång och könsstympning. Alla har ökat i antal sedan statistiken började publiceras, 2015. Domarna är dock avsevärt färre än anmälningarna, som vanligt. En annan kolumn berättar om polisanmälningar för ”vilseledande till tvångsäktenskapsresa”. 2019 var de 24 stycken. Hur många resor som genomfördes coronaåret 2020, vet vi ännu inte. Men de lär vara färre än tidigare och för första gången kanske vi kan tacka coronaviruset – och inte polisen – för det.

Annons
Annons
Annons
Annons