Annons

Shellresenärerna

Turbulensen kring moderaternas nyss tillträdda partisekreterare Sofia Arkelsten är som en tripp fyra år tillbaks i tiden.
Efter valet 2006 skakades den pinfärska alliansregeringen av två rejäla skandaler och två ministeravgångar på kort tid.
Ledare • Publicerad 28 oktober 2010
Första oktober kunde statsministern fortfarande le i sällskap med sin nyutnämnda partisekreterare. @08 Bildbyline:bild: Bertil Ericson
Första oktober kunde statsministern fortfarande le i sällskap med sin nyutnämnda partisekreterare. @08 Bildbyline:bild: Bertil EricsonFoto: 

Efter hand som statsminister Reinfeldt tagit in avbytare och särskilt vid regeringsomdaningen efter valet har det hetat att läxan var väl lärd och inövad. Ingen har släppts fram till taburetterna utan en noggrann och säkerligen hårdhänt genomgång av kandidatens personliga garderob, där minsta bortglömda benbit lätt annars skulle kunna uppförstoras till skandalskelett i ett medialt drev.

Enter Sofia Arkelsten.

Annons

Moderaternas nya partiledare och förre miljöpolitiske talesman visade sig ha varit på bjud resa till Sydfrankrike på oljebolaget Shells bekostnad. Som om detta inte var illa nog bloggade Arkelsten enligt uppgift ett dussintal gånger om bolaget. Efter resan. I går avslöjades också att hon accepterat ett erbjudande om att köra en miljöbil av det lyxigare slaget.

Shellresan är givetvis graverande och omdömeslös. En riksdagsman ska givetvis inte låta sig bjudas på resor lika lite som en motorjournalist eller kommunalpolitiker. Statsministern står ännu bakom sin partisekreterare, vilket han kan få svårt att fortsätta med om nya graverande uppgifter dyker upp, vilket de som han vet sedan tidigare har en stark tendens att göra när drevet går.

Det finns däremot all anledning att besinna sig innan den slutgiltiga förkastelsedomen uttalas över den olycksaliga Arkelsten.

Miljöpartiets Gustav Fridolin (MP) var, givetvis, snabbt framme och kastade den första stenen. I en polemiserande debattartikel i gårdagens Expressen hötte Fridolin med fingret och spådde ett nära förestående slut för det jungfruliga Österlen när Sofia Arkelsten, Shell och en framlobbad minerallag tar landskapet med våld när man inom en nära framtid ska " … bryta upp den österlenska marken för att påbörja en fullskalig utvinning av fossilgas …".

Som om hans eget parti aldrig någonsin begagnat sig av det kampanjmaterial som lobbyorganisationer som Greenpeace, WWF, Naturvårdsföreningen, Gröna Bilister eller någon annan av de alarmistiska rapporter och hårdvinklade så kallade klimatfakta som hundratals affärsdrivande särintressen tillhandahåller landets politiker alldeles gratis och som ideligen omformuleras till utspel och lagförslag.

Att den borgerliga regeringen arbetar fram lagförslag under tryck från oljejättarna är självklart ett problem. Ett lika stort problem är dock också det faktum att allt riksdagsarbete föregår under stark lobbying från särintressen. Dit räknas givetvis oljejätten Shell. Men också de affärsdrivande särintressena Greenpeace och WWF.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons