Sista tåget till framtiden avgår snart

Vetenskapen ritar kartan och politikerna är navigatörerna.
Ledare • Publicerad 15 april 2014

Så beskrev Youba Sokona den rapport som FN:s klimatpanel IPCC presenterade i helgen om klimatförändringarna.

Budskapet var kort och gott: Vetenskapen kan leverera sanningen, nu är det upp till beslutsfattarna att lyssna och styra mot målet.

Detta är den sista av totalt tre rapporter från IPCC om klimatet. De två tidigare rapporterna har fokuserat på den vetenskapliga grunden och konsekvenserna av de pågående klimatförändringarna. Den senaste rapporten handlar om vad som kan och bör göras för att minska effekterna av ett varmare klimat.

IPCC:s ordförande, Rajendra Pechauri, betonade vikten av handling. Han menade att tåget med lösningarna på klimatproblemen kommer att avgå mycket snart – och då måste hela det globala samfundet vara med. Det är nu eller aldrig.

Det är också själva budskapet i rapporten. Genom att i dag ta de viktiga besluten finns det en möjlighet att nå tvågradersmålet till 2050, det vill säga att den globala medeltemperaturen bara får stiga två grader.

För att lyckas med detta presenterar rapportförfattarna en rad olika lösningar, främst handlar det om att ersätta fossila bränslen med förnyelsebara energikällor.

Men det viktigaste budskapet var detta: Det går att med relativt billiga medel nå målet om insatserna påbörjas i dag. Ju längre politikerna väntar, desto dyrare blir det.

Det är ungefär som att boka en biljett till en långresa. Den som planerar i god tid får ofta en billigare biljett medan den som är sent ute får betala mer.

Så är det också med vårt kära jordklot. Det är oansvarigt att skicka räkningen till våra barn och barnbarn när lösningen finns här och nu. Svårigheten finns i att få med alla på den tågresan.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.