Annons

Sjöberg är ingen jobbmäklare

Det är en hårt kritiserad myndighet Mikael Sjöberg tar över när han den 17 mars blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.
Ledare • Publicerad 4 mars 2014

Ett inte helt ofarligt uppdrag. Hans två företrädare, Angeles Bermudez-Svankvist och Bo Bylund, fick båda sparken av regeringen.

Om rekryteringen av Bermudez-Svankvist var tänkt som nydanande så väljer nu regeringen ett säkrare kort. Mikael Sjöberg är sedan 2007 generaldirektör för Arbetsmiljöverket och förväntas överraska mindre än sin företrädare.

Annons

Sjöberg har ett svårt utgångsläge. Arbetsförmedlingen är inte särskilt omtyckt. Färre än fyra av tio sökande hyser stort förtroende för verksamheten enligt myndighetens färska årsredovisning. De flesta är missnöjda för att Arbetsförmedlingen inte har något stöd att erbjuda, inte gör sitt jobb eller ger för dålig service.

Bland arbetsgivarna är situationen liknande. Dålig service och att förmedlingen skickar sökande med fel kompetens är några av anledningarna till det låga förtroendet. Ett visst mått av missnöje ligger i verksamhetens natur. Förväntar man sig som arbetssökande att komma ut med tio färska och passande jobbförslag blir besvikelsen ofta stor. Att sitta som tjänsteman på andra sidan är inte heller avundsvärt. Att samtidigt vara kontrollmyndighet och jobbmäklare är en svår kombination.

Den vanliga slutsatsen som dras om Arbetsförmedlingens brister är att den bör ägna sig mer åt att förmedla arbete, mindre åt annat. Det finns anledning att tänka tvärtom. Andra är bättre på att hjälpa företag i jakten på högkvalificerad arbetskraft.

Arbetsförmedlingen bör ägna sig helt åt det vad den kan bäst: finna rätt åtgärder för dem som saknar tillräcklig utbildning, är långtidsarbetslösa, har funktionshinder eller av någon annan anledning har extra svårt att hitta ett jobb.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons