unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sjöstedt laddar med lösa skott

Jonas Sjöstedt viftar frekvent med bössan. Men han har aldrig tryckt bort Stefan Löfven.
Tar Jonas Sjöstedt (V) en sista verklig strid?
Tar Jonas Sjöstedt (V) en sista verklig strid?
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Jonas Sjöstedt går sin sista rond som partiledare för Vänsterpartiet. Meningen är att han på Vänsterpartiets kongress 31 oktober-1 november ska ersättas av en ny partiledare, Nooshi Dadgostar.

Det är en avgående vänsterpartiledare som ligger i topp när opinionsinstituten ställer den något märkliga frågan om svenskarna har förtroende för respektive partiledare. Om det säger någonting alls borde det i alla fall betyda att Jonas Sjöstedt drar fler röster till sitt parti än om han hade haft lägre förtroende. En ny partiledare, särskilt en relativt okänd som Nooshi Dadgostar, kommer att behöva tid för att bli igenkänd av svenska folket. Då ska hon hinna bli varm i kläderna för att klara av utfrågningar och debatter i radio och tv. Där har hon en lång väg att vandra i jämförelse med Jonas Sjöstedt. Sjöstedt är en av de främsta retorikerna i partiledaruppställningen, ja förmodligen den främste. Han är vass och levererar emellanåt en rak vänster som även rutinerade motståndare har svårt att kontra på.

Men Sjöstedt har haft en otacksam roll, särskilt under den senaste mandatperioden. Han släppte fram en regering som byggde på en uppgörelse som i sig pekade ut Vänsterpartiet som en belastning, ett parti som inte skulle ges inflytande. Jonas Sjöstedt fräste, höjde rösten om arbetsrätt och marknadshyror – men till slut släppte han och hans parti ändå fram Stefan Löfven. Allt pangande bestod av lösa skott. Det är ju också VPK:s och Vänsterpartiets historia – Socialdemokraterna har alltid använt partiet som en golvtrasa, något som är bra att ha för att hålla skiten (borgarna) borta, men som åker tillbaka i städskrubben så fort man är klar med den.

Jonas Sjöstedt sade sig ha något slags servettavtal med Stefan Löfven. Och nu påstås det vara skarpt läge. Sjöstedt är beredd att väcka misstroende om Lasutredningen ska bli lag, vilket ju inte heller Stefan Löfven önskar. Och om V med KD:s hjälp får till en sådan trycker också M och SD rött när förtroendefrågan om Löfven ställs. Men det betyder då bara att nya talmansrundor ska inledas, vilket blir en upprepning av 2018/2019. Vi vet hur det slutade. Det är troligt att på ett eller annat sätt sitter Stefan Löfven kvar, även efter att Jonas Sjöstedt lämnat partiledarposten. För om eventuella talmansrundor denna gång slutar med att ingen får förtroende och extraval måste till, då ska Vänsterpartiet gå till val med en färsk partiledare. Eller en Sjöstedt som tvingas kvar på övertid. Det sista vill nog Jonas Sjöstedt allra minst.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)