Annons

Ska fler barn vanvårdas till döds?

Ytterligare ett barn har misshandlats allvarligt av sina föräldrar och trots att tecken på att saker och ting inte stått rätt till funnits under lång tid har ingen ingripit på allvar för att skydda henne och hennes syskon.
Ledare • Publicerad 11 april 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Övergiven.Foto: Hasse Holmberg

Det är fasansfull läsning, den om en sjuårig flicka om kom in en akutmottagning i Skåne under julhelgen. Barnet var döende av hjärt- och leversvikt och hade ättika i magen som frätt sönder hennes magsäck. Hon luktade illa och hade även blåmärken och sårskador och frakturer som självläkt utan läkarvård. Flickan var dessutom undernärd och hade skador i underlivet.

Allt tyder alltså på att barnet vanvårdats och misshandlats under lång tid. Hon överlevde men ligger fortfarande på sjukhus och kommer under resten av sitt liv inte att kunna äta vanlig mat.

Annons

I familjen fanns dessutom fem ytterligare barn födda mellan 2010 och 2020. Samtliga är i dag omhändertagna enligt LVU och föräldrarna sitter häktade på sannolika skäl misstänka för synnerligen grov misshandel.

Att någonting inte stått rätt till i familjen har det funnits många tecken på. En granne berättar om hur syskonen aldrig tilläts umgås med barnen i grannskapet och leka på den gemensamma lekplatsen: “Barnen var aldrig ute. En enda gång gick de utanför sin trädgård. Men då började pappan skrika, han var stenhård och barnen verkade rädda” , säger grannen (DN 5/4).

Det äldsta barnets pappa, som är en annan än den misshandlade flickans och övriga syskons, har noterat att hans dotter inte är glad när hon kommer från sin mamma och tidigare gjort en anmälan till socialtjänsten eftersom han känt stor oro. Anmälan ledde dock ingenstans (Expressen 3/4).

Från kommunens håll heter det att man agerat enligt rådande riktlinjer när barnet inte dykt upp i skolan. ”Detta är en fruktansvärd tragedi och våra tankar går till den lilla flickan. Skolan har följt våra rutiner så till vida att en handlingsplan upprättades och skolan hade kommunikation med föräldrarna kring barnets frånvaro.”, säger förvaltningschefen Jörgen Larsson i ett pressmeddelande.

Det är oerhört märkligt att det å ena sidan relativt ofta görs okynnesanmälningar som socialtjänsten i kommuner över hela Sverige utan problem verkar ha all tid i världen att utreda. Fall som överhuvudtaget inte har i förvaltningsrätten att göra dyker upp efter att okända på sociala medier, politiska motståndare, förskolor, skolor och grannar anmält föräldrar för de mest märkliga saker och politiker i socialnämnder gått på tjänstemännens linje och begärt LVU trots att det helt saknas risk för barns liv och hälsa.

Å andra sidan kan små barn vanvårdas och leva i misär i åratal och människor runt omkring barnet både reagera och agera utan att myndigheterna ser ett omhändertagande som ett alternativ.

Att något är allvarligt fel i det här landet när det kommer till att värna utsatta barn. Kompetensen och barnperspektivet brister inom såväl skola som socialtjänst. Ett barn i så dåligt skick som flickan i Skåne ska omöjligtvis kunna passera obemärkt. Om flickan inte varit i skolan på månader borde det ha gjorts ett hembesök för att utreda vad som är fel. Om hon varit i skolan borde någon vuxen i hennes närhet ha upptäckt hur illa det stod till.

Namn som Yara och Esmeralda flimrar förbi. Hur många fler barn ska behöva dö eller få sina liv förstörda innan vuxenvärlden lär sig agera i tid och är professionella nog att kunna skilja på undernärda och misshandlade barn med sårskador och frakturer och såna som bara har föräldrar andra vuxna tycker är jobbiga?

Malin Lernfelt
Annons
Annons
Annons
Annons