Annons

Skåne sänks av orättvis el

Skåne får betala för den söndersubventionerade energipolitiken.
Ledare • Publicerad 20 oktober 2020 • Uppdaterad 21 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Överföring mot Skåne.
Överföring mot Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

Den skånska elsituationen har nu varit en allvarlig fråga under en längre tid. I Ystad och Trelleborg larmade respektive energichefer förra året för att för lite kapacitet riskerade att hota hamnstadsprojekten i städerna. (YA 23/4-19 och 9/9-19) Enligt Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) tvingades kommunen tacka nej till företagsetableringar på grund av att elförsörjningen inte kunde garanteras. Och Polykemis vd Ola Hugoson varnade i både Ystads Allehanda och Dagens industri för att risken för elbrist leder till uteblivna investeringar i Ystad, och att de istället läggs exempelvis i Polen.

Att bara frågan uppstår medför kostnader i form av att etableringar inte blir av eller flyttar till andra ställen. Investerare gillar inte onödig osäkerhet, särskilt sådan som står utanför egen kontroll och som inte medför någon chans till extra avkastning. Tillgång till grundläggande infrastruktur är en sådan sak – är man oroad för den då blir det sannolikt ingen investering just på den platsen.

Annons

Det är inte heller faktisk eller hotande elbrist som är den enda riskfrågan. Även de stora prisskillnaderna som uppstår i de olika elområdena slår hårt mot Skåne. I somras var dagspriset på Nordpool emellanåt tio gånger högre i södra Sverige än genomsnittet på elbörsen. (SVT 25/6) Det bidrar till att företag blir mer skeptiska till att investera i söder, särskilt elintensiv industri. Kanske etableras i stället fabriker i andra länder med tryggare baskraft – om än mer kolberoende sådan, som Polen och Tyskland.

Problemet är att därmed slås den väderoberoende planerbara elkraften ut. Ny kärnkraft är en fråga för sig. Men att lägga ner redan etablerade kärnkraftsreaktorer, där de stora investeringskostnaderna även i form av sådant som plats och miljöpåverkan redan är tagna, är ett gigantiskt slöseri. För södra Sverige och i synnerhet Skåne har det inneburit en känslighet i systemen. Nästa sommar är dessutom Ringhals 1 stängt, på grund av att de framsubventionerade låga priserna under långa perioder. Ringhals återstartades i somras tidigare än planerat från underhållsarbete för att säkra kraftsystemets stabilitet. (vattenfall.com 18/6)

Från branschen tre stora energiföretag är budskapen tydliga. Hotande brist och höga prisskillnader liksom stora variationer är i hög grad orsakat av dåliga politiska beslut.

Johan Svenningsson, vd för energikoncernen Unipers svenska verksamhet, säger till Dagens industri 13/10: ”Den massiva utbyggnaden har lett till ett stort överskott av väderberoende elproduktion, som dessutom främst byggts i norra halvan av landet. Det har pressat elpriserna, vilket visserligen kortsiktigt kan tyckas bra för elkunderna. Men det har samtidigt slagit ut delar av den befintliga och planerbara elproduktionen som levererar nödvändiga systemtjänster, inklusive flera reaktorer, längre söderut där dessutom huvuddelen av landets kunder och elförbrukning finns.”

Subventioner har alltså vridit marknaden mot väderberoende elproduktion, som vindkraft. Det skapar ett överskott som sänker priserna och gör andra investeringar olönsamma. På så vis kan politiker som ogillar kärnkraften hävda att den ändå inte klarar marknadskrafterna.

Från Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg heter det: ”Det kommer under vissa perioder leda till produktionsöverskott och låga eller negativa priser precis som i somras. Det i sin tur leder till nedstängning av planerbar kraft som innebär att systemtjänster som svängmassa och reaktiv effekt försvinner och elnätet blir instabilt. Typiskt leder detta till skyhöga priser i södra Sverige där det inte finns så mycket elproduktion”.

Och enligt Fortums chef för kärnkraft, Göran Hult, har Svenska Kraftnät tvingats till ”näst intill panikartade upphandlingar av olika systemtjänster för att det inte ska bli svart i södra Sverige”.

De sydskånska kommunerna, företag och invånare får alltså betala priset för centralstyrd tokig energipolitik. Investeringar tappas, jobb förloras, skatteintäkter blir lägre. Det är dessutom en politik som inte ett skvatt har sänkt några utsläpp av klimat- eller miljöskadliga gaser. Tvärtom kan effekten bli den motsatta, med oljeberoende reservkraft och minskad export till grannländer som fortfarande är kolberoende.

Detta är ett misslyckande för den rödgröna regeringen och för övrigt ännu en anledning för Liberalerna att definitivt ta sin hand från den. Liberalerna har genom åren stått för en realistisk, ekonomisk och miljömässigt sund energipolitik. Sverige och Skåne hade ju genom vattenkraft i norr och kärnkraft i söder för flera decennier en klimatvänlig elproduktion av hög klass. Det är andra politiska krafter som slog sönder delar av den konstruktionen.

Energiminister Anders Ygeman (S) väljer att fortsätta att fokusera på budskapet om ”rekordstort överskott på el” vars beståndsdelar i själva verket är anledningen till problemen i Skåne och Stockholm (Di 20/10). Därför är det svårt att lita på att just Ygeman är den som ska se till att lösa problemen, som han inte riktigt tycks vilja inse.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons