GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skatteförsörjd terrorism

Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Ledare • Publicerad 17 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien, efter en attack från Islamiska staten.
Ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien, efter en attack från Islamiska staten.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Att den svenska välfärdsstaten emellanåt används som bankomat av människor som anser att allmänna pengar är ingens pengar och därför är mina pengar, är inget nytt. Att fuska till sig bidrag, att via företag lura till sig pengar för tjänster som aldrig utförs, att snatta ur kommunkassan, att skicka pengar till skurkstater, att göra dåliga affärer med statliga bolag eller förfalska medlemslistor i politiska ungdomsförbund är gamla företeelser som är moraliskt förkastliga. Och som på systemnivå kostar skattebetalarna enorma summor.

Försäkringskassans generaldirektör, Nils Öberg, skrev i DN för några veckor sedan att ”bidragsbrottslighet och missbruk av välfärdssystemen blivit så omfattande att det nu får anses vara systemhotande” (DN 4/11). Han skrev också: ”Omfattningen är stor och det samlade ekonomiska värdet av bidragsbrott, missbruk och andra felaktigheter uppgår till många miljarder kronor per år.”

Öberg efterlyste en rad åtgärder som man onekligen måste ställa frågan om varför de inte införts långt tidigare. Åtminstone ett par av dem borde vara självklara. Som att myndigheter inte ska hindras av sekretess i förhållande till varandra, för att utreda och förebygga fusk. Likaså att återbetalningar måste kunna krävas direkt. Om Försäkringskassan ska hålla i rena brottsutredningar är en helt annan fråga, men rättsväsendet i övrigt saknar enligt Öberg kompetensen om hur systemen fungerar. Därför tar dylika utredningar tid och når sällan i mål.

Missbruk av skattemedel är en sak. När det går över linjen till att faktiskt finansiera terrorister når frågan en ny nivå.

Terroristerna som reste från Sverige för att ansluta sig till Islamiska staten och på plats delta i det ondaste av onda tog inte bara med sig barn utan också det svenska bidragssystemet. Som IS-terroristen Michael Skråmo själv lät meddela på sociala medier när det begav sig: ”Svenska staten betalade min glock och kallash :) ”.

Enligt GT Expressen har bidrag betalats ut till minst 24 personer som åkte till IS i Syrien, ytterligare 21 personer var direkt kopplade till de 24. En kvinna från Norrköping fick en bit över 250 000 kronor utbetalt efter att hon i maj 2015 lämnade Sverige med sin man och två små barn.

Att få tillbaka pengarna har visat sig mycket svårt, även i de fall där terroristerna inte är döda. Thomas Falk, Försäkringskassans nationella samordnare mot organiserad brottslighet känner, enligt GT/Expressen, inte till ett enda rättsfall där bedrägerierna lett till åtal eller fällande dom.

I praktiken har svenska skattebetalare bidragit till finansiering av det senaste decenniets värsta brott mot mänskligheten. Det är så långt ifrån syftet med socialförsäkringssystemet man kan komma.

Det är dessutom en tydlig signal om att staten saknar kontroll över stora delar av det svenska skattebetalare betalar in, pengar som dels ska ge skydd för egen del men också skapa en fördelningseffekt. Att betala skatt betyder att den egna förmågan att skapa trygghet genom sparande och privata försäkringar minskar, liksom möjligheten att välja de ideella organisationer man anser bidrar till att hjälpa dem som har det svårast. Om staten tar pengarna och sedan ger dem vidare till fuskare, brottslingar och rentav terrorister så havererar både tilltron till socialförsäkringssystemet och dess legitimitet. I värsta fall betyder inbetalda skatter att man snarare gör sig till medbrottsling.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer