unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Skatteförsörjd terrorism

Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien, efter en attack från Islamiska staten.
Ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien, efter en attack från Islamiska staten.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Att den svenska välfärdsstaten emellanåt används som bankomat av människor som anser att allmänna pengar är ingens pengar och därför är mina pengar, är inget nytt. Att fuska till sig bidrag, att via företag lura till sig pengar för tjänster som aldrig utförs, att snatta ur kommunkassan, att skicka pengar till skurkstater, att göra dåliga affärer med statliga bolag eller förfalska medlemslistor i politiska ungdomsförbund är gamla företeelser som är moraliskt förkastliga. Och som på systemnivå kostar skattebetalarna enorma summor.

Försäkringskassans generaldirektör, Nils Öberg, skrev i DN för några veckor sedan att ”bidragsbrottslighet och missbruk av välfärdssystemen blivit så omfattande att det nu får anses vara systemhotande” (DN 4/11). Han skrev också: ”Omfattningen är stor och det samlade ekonomiska värdet av bidragsbrott, missbruk och andra felaktigheter uppgår till många miljarder kronor per år.”

Öberg efterlyste en rad åtgärder som man onekligen måste ställa frågan om varför de inte införts långt tidigare. Åtminstone ett par av dem borde vara självklara. Som att myndigheter inte ska hindras av sekretess i förhållande till varandra, för att utreda och förebygga fusk. Likaså att återbetalningar måste kunna krävas direkt. Om Försäkringskassan ska hålla i rena brottsutredningar är en helt annan fråga, men rättsväsendet i övrigt saknar enligt Öberg kompetensen om hur systemen fungerar. Därför tar dylika utredningar tid och når sällan i mål.

Missbruk av skattemedel är en sak. När det går över linjen till att faktiskt finansiera terrorister når frågan en ny nivå.

Terroristerna som reste från Sverige för att ansluta sig till Islamiska staten och på plats delta i det ondaste av onda tog inte bara med sig barn utan också det svenska bidragssystemet. Som IS-terroristen Michael Skråmo själv lät meddela på sociala medier när det begav sig: ”Svenska staten betalade min glock och kallash :) ”.

Enligt GT Expressen har bidrag betalats ut till minst 24 personer som åkte till IS i Syrien, ytterligare 21 personer var direkt kopplade till de 24. En kvinna från Norrköping fick en bit över 250 000 kronor utbetalt efter att hon i maj 2015 lämnade Sverige med sin man och två små barn.

Att få tillbaka pengarna har visat sig mycket svårt, även i de fall där terroristerna inte är döda. Thomas Falk, Försäkringskassans nationella samordnare mot organiserad brottslighet känner, enligt GT/Expressen, inte till ett enda rättsfall där bedrägerierna lett till åtal eller fällande dom.

I praktiken har svenska skattebetalare bidragit till finansiering av det senaste decenniets värsta brott mot mänskligheten. Det är så långt ifrån syftet med socialförsäkringssystemet man kan komma.

Det är dessutom en tydlig signal om att staten saknar kontroll över stora delar av det svenska skattebetalare betalar in, pengar som dels ska ge skydd för egen del men också skapa en fördelningseffekt. Att betala skatt betyder att den egna förmågan att skapa trygghet genom sparande och privata försäkringar minskar, liksom möjligheten att välja de ideella organisationer man anser bidrar till att hjälpa dem som har det svårast. Om staten tar pengarna och sedan ger dem vidare till fuskare, brottslingar och rentav terrorister så havererar både tilltron till socialförsäkringssystemet och dess legitimitet. I värsta fall betyder inbetalda skatter att man snarare gör sig till medbrottsling.

Läs mer

Försvunnen person: Stort polispådrag sökte efter man – hittades välbehållen

Sjöbo. Flera polispatruller deltog i sökandet.
Arkivbild.

Medan du sov: Försökte föra ut fyra motorcyklar ur landet

Medan du sov. Försökte föra ut fyra motorcyklar. Världsledare kommenterar dådet i Vetlanda. USA:s representanthus stänger efter hot.
Medan du sov: Försökte föra ut fyra motorcyklar ur landet

Statistiken visar: Här dör fler i covid-19

Coronavirus. ”Tråkiga och missvisande siffror.”
Statistiken visar: Här dör fler i covid-19

Dråpliga missar i YA – ”Fel kan bli ganska kul”

Krönika. Chefredaktören om minnesvärda rubriker.
Dråpliga missar i YA – ”Fel kan bli ganska kul”

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Borrbybo ny ordförande för internationella moderater

Simrishamn. Magnus Ehrenberg ny ordförande för moderater i utlandet
Magnus Ehrenberg med rötter i Borrby blir ny ordförande för Moderater i utlandet.

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten