Slåss för Köpenhamn

Ledare Artikeln publicerades
Regeringen borde stötta Fritzon.
Foto:Foto: Emil Langvad/TT
Regeringen borde stötta Fritzon.

Menar regeringen allvar med att Sverige utanför Stockholm ska växa måste den låta regioner utveckla sina starka områden.

En av konsekvenserna av Storbritanniens utträde ur EU är att den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ska flyttas. 16 europeiska städer slåss om att få ta hand om den prestigefyllda etableringen. I Norden finns två kandidatstäder, Stockholm och Köpenhamn.

Det handlar inte bara om 900 kvalificerade jobb och en stor budget. Det gäller också att höja den egna regionens status inom medicin och bioteknik. Om ordet kluster ska användas i något sammanhang är det detta. När flera företag och institutioner inom en bransch etablerar sig på samma plats kommer ännu fler dit. Det blir en god spiral. Kompetens dras till kompetens.

När revisionsfirman KPMG rankar kandidaterna hamnar de nordiska städerna på plats två och tre, snäppet efter Paris. Ett visst fog finns alltså för optimismen över att få myndigheten till Norden. Öresundsregionen är stark inom läkemedelsområdet och i Lund finns en stark tradition av forskningsintensiva medicinbolag.

De riktiga jättarna finns på andra sidan sundet. Novo Nordisk med sina diabetesmediciner är en av de senaste decenniernas stora framgångshistorier. För regionen är det avgörande med den typen av bolag, som drar till sig forskare, kapital och skapar avknoppningar.

Den svensk-danska organisationen Medicon Valley Alliance lobbar för att få EMA till Köpenhamn. Det är också vad Region Skånes och Greater Copenhagens ordförande Henrik Fritzon (S) föredrar. Han hade gärna sett en gemensam nordisk kampanj för Köpenhamn. Men Skånes inställning har inte välkomnats av regeringen. Statsminister Stefan Löfven och folkhälsominister Gabriel Wikström har gjort klart att Stockholmsområdet är det som gäller. Regeringens samordnare inom Life Science, Anders Lönnberg, är direkt sur över Region Skånes uttalade vilja att få EMA till Köpenhamn: ”Det finns ingen landsända som har fått så mycket som Skåne. Jag tänker bland annat på ESS och Max lab.” (SkD 28/12 16).

Det är ett märkligt resonemang, den rimliga tanken är det motsatta. Etableringar som ESS och Max lab har kommit till för att stärka Öresundsregionens roll som forskningscentrum. En stor europeisk myndighet skulle vara ytterligare en viktig del i ett sådant regionalt tillväxtbygge. För Skåne är det avgörande med den typen av framgång. Skåne har stor befolkningsökning och är starkt inom ett antal branscher, men har samtidigt hög arbetslöshet och låg skattekraft.

Regering och riksdag låter ofta bekymrad över utvecklingen i det Sverige som ligger utanför Stockholm.

Men i Stockholmsperspektivet tappas det ofta bort att det finns regionala industriella centrum ute landet som har stora förutsättningar att bli ännu vassare inom sina respektive områden. Skåne och Öresundsregionen är starkt i ett par branscher i den tekniska utvecklingens framkant. Medicin- och dataspelsbranschen hör dit.

Då ska regionen inte ses som en farlig konkurrent som tar tillväxt från Stockholmsområdet. När huvudstaden brottas med överhettad bostadsmarknad och bristen på någonstans att bo blir ett hinder för företag att växa, då är det givet att andra regioners potential borde uppmuntras. Öresundsregionen har tappat fart på grund av man inte sätter helheten först. En enad nordisk kampanj för att få den europeiska läkemedelsmyndigheten till Köpenhamn skulle vara ett bra sätt att bryta det förhållandet.

Som Ystads och Trelleborgs Allehanda brukar förkunna: Ett starkare Skåne är bra även för Stockholm.