Annons

Socialdemokrati i blå förpackning

Lite mer bidrag. Lite högre arbetslöshet. Lite lägre BNP. Den borgerliga regeringen förändrar inte Sverige i år. Heller.
Ledare • Publicerad 17 april 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2023.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2023.Foto: Henrik Montgomery/TT

”Det är hårda tider i landet min vän, snart är det väl dags för barkbröd igen. O inte skymtar någon ljusning än, fast vi sparar så på belysningen.”

Det skulle kunna beskriva Sverige 2023. Den borgerliga regeringen sitter onekligen knepigt till. Inflationen har dragit i väg. Många människor kämpar med hyror, elräkningar och matkostnader. Kriget är redan i Europa och ingen vet vad nästa steg är. Prognoserna om inflation, arbetslöshet och tillväxt ser lugnande ut på ett par år sikt – men egentligen gör siffermakarna inget annat än utgår från att allt ska bli normalt igen.

Annons

Det är mest en förhoppning.

Men citatet om barkbrödet är hämtat från 1978. Magnus Härenstams och Brasse Brännströms kuplett om Svångremmen recenserar den första borgerliga regeringen Fälldin. Fram till november det året hette finansministern Gösta Bohman och var moderat.

Den borgerliga regeringen kämpade då med hög inflation och kris i stora industrier. Samt med energifrågan. Sverige laddade nya kärnkraftverk, men statsminister Torbjörn Fälldin (C) hade varit stenhård kärnkraftsmotståndare i valrörelsen. Regeringen sprack.

Fälldins regeringar bröt med en del av den pågående socialiseringen av Sverige, genom reformer för sparande och någon marginalskatteförändring. Men de omvälvande marknadsekonomiska reformerna uteblev. Arbetslöshet hanterades med stora program med beredskapsarbeten och arbetsmarknadsutbildningar. Den svenska industrins problem hanterades med devalveringar och statliga stöd. Sverige var fortsatt socialdemokratiskt. Och borgerligheten fortsatt splittrad.

45 år senare är inflationen tillbaka på 1978 års nivå. Finansministern är moderat. Det är kris i energifrågan. Splittringen hänger hela tiden över regeringen. De historiska parallellerna finns således. Till och med hotet från öst var starkt påtagligt för fyra decennier sedan. Det kalla kriget var nära att övergå i ett hett krig och mot slutet av 1979 skulle Sovjet invadera Afghanistan. 1981 gick en sovjetisk ubåt på grund i Karlskrona skärgård, Sverige hade aldrig varit så nära krig sedan andra världskriget.

På andra sätt skiljer sig 2023 mot 1978. Inget av de borgerliga regeringspartierna är Centerpartiet. Det största partiet i budgetöverenskommelsen – Sverigedemokraterna – sitter utanför regeringen. 1978 fanns inte Sverigedemokraterna och invandringspolitik var långt ner på agendan.

Det hindrar inte att det finns lärdomar att dra från förr. En borgerlig regering måste bedriva borgerlig politik för att i längden betraktas som trovärdig. Den kommer inte att vinna över Socialdemokraterna i socialdemokrati.

Tror den borgerliga regeringens företrädare på att försörjning genom arbete och att investeringar i svenska företag är förutsättningen för både individer och ekonomin att växa – då måste man genomföra reformer för det. Även när det gör en smula ont här och nu.

Att pilla lite i bostadsbidragen och att skyffla tillbaka pengar i elstöd till medborgarna kommer inte att göra Sverige eller svenskarna rikare eller gladare. Bara fortsatt socialdemokratiskt.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons