Socialistiskt och ansvarslöst, Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiets planekonomiska bostadspolitik och oproportionerliga maktutspel skadar Sverige.
Ledare • Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 16 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lovar runt och håller tunt.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lovar runt och håller tunt.Foto: Henrik Montgomery/TT

Accepterar inte statsminister Stefan Löfven (S) mina krav inom 48 timmar så drar vi undan mattan för regeringen. Så löd Nooshi Dadgostars (V) ultimativa retorik på en pressträff på tisdagsförmiddagen. Men hon lovar runt och håller tunt.

Vänsterpartiledaren säger sig vilja ”rädda den svenska modellen”. Man kan fråga sig varför. Dagens dysfunktionella system levererar bostadsbrist, svartkontrakt, långa köer, nepotism och för få nya hyreslägenheter. För så blir det när utbud inte får möta efterfrågan genom fri prissättning.

Det är såväl önskvärt som nödvändigt att den som investerar i och erbjuder en ny hyresrätt får föreslå ett pris som människor kan acceptera eller förkasta. Så går det till när vi köper alltifrån livsmedel till bilar och småhus.

Men Nooshi Dadgostar vill som sann socialist behålla prisregleringen samt centrala kollektiva förhandlingar där ett särintresse har ett övertag. Vänsterpartiet kräver att S och MP antingen struntar i sitt ingångna januariavtal med C och L om att införa fri hyressättning för nya lägenheter – eller att regeringen förhandlar och kommer överens med Hyresgästföreningen under sommaren.

Detta är förstås alldeles orimligt, både i sak och politiskt.

Nooshi Dadgostar överdriver situationen kolossalt och ägnar sig åt skrämselpropaganda. Den nyligen framlagda utredningen om friare hyressättning handlar om nya bostäder och inte om dem som redan har hyreskontrakt. Dessutom skulle det ta uppåt 100 år att uppnå marknadshyror i hela beståndet med de aktuella föreslagen. Och som om fri avtalsrätt och rörliga priser vore något skadligt. Det förhåller sig ju precis tvärtom.

”V riskerar att skjuta sig i foten.”

Vänsterpartiets utspel ska också bedömas utifrån det det politiska spelet inför nästa års val. V har ett intresse av att profilera sig till vänster, ta röster från S och framställa sig som en maktfaktor.

Men partiet agerar nu mycket dumdristigt. Justitieminister Morgan Johansson (S) kontrade snabbt, å regeringens vägnar, att Nooshi Dadgostars hot om misstroendeförklaring är ”oseriöst”. Det finns ännu ingen proposition, men enligt uppgörelsen med C och L ska ny lagstiftning om att införa fri hyressättning för nyproducerade bostäder finnas på plats från och med den 1 juli nästa år.

V har inte tillräckligt många riksdagsmandat för att själva väcka misstroendeomröstning mot statsministern. Därför hoppas Nooshi Dadgostar uttalat på att M och KD ska öka pressen på regeringen genom att haka på möjligheten att avsätta Stefan Löfven. Men Ebba Busch (KD) är kallsinnig i detta chickenrace och svarar att Nooshi Dadgostar bluffar. Dessutom torde KD och M och deras väljare gilla liberaliseringar på bostadsmarknaden.

V riskerar att skjuta sig i foten. För är Nooshi Dadgostar beredd att i slutändan rösta för misstroende tillsammans med Jimmie Åkesson, som i dagsläget är den enda som säger sig vilja fälla Stefan Löfven på denna fråga? Då skulle V och SD bekräfta att de är besvärliga ytterkantspartier som är mindre intressanta att göra upp med när Sverige har ett nytt valresultat.

Sofia NerbrandSkicka e-post