Annons

Petter C Larsson: Socialtjänsten är inte felfri

Svensk socialtjänst kidnappar inte barn. Det hindrar inte att misstag begås.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 9 november 2023
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Petter Larsson
Petter LarssonFoto: Peter Ottosson

I det tidigare så lugna Sverige har en berättelse om en enskild familjs öde utvecklats till en vida spridd idé om att svensk socialtjänst systematiskt kidnappar muslimska barn. Historien ligger till grund för den så kallade LVU-kampanjen som kom att bygga på ett falskt påstående inlindat i budskap om strukturell orättvisa och att muslimer systematiskt behandlas dåligt av svenska myndigheter.

Oavsett om ärendet hanterades rätt eller fel utlöste denna händelse en emotionell grogrund för desinformations- och propagandaaktörer. Den drabbade pappans desperata uttalande – att hans barn hade kidnappats – ett påstående som han senare tog tillbaka, blev grunden till den desinformation som skulle bli känd som LVU-kampanjen.

Annons

När pappans missnöje spreds tog det inte lång tid för extremister och opportunistiska utländska regimer att lägga beslag på denna berättelse, försköna den och förvandla den till en illavarslande berättelse om religiös diskriminering.

Berättelsen om svensk socialtjänsts systematiska kidnappningar spreds snabbt utanför Sveriges gränser och förvandlades till ett propagandagrepp för polarisering. I dag talar vi om denna kampanj som ett verkligt hot mot Sverige och svenska intressen.

I en annan del av Sverige och det svenska medielandskapet utspelar sig en parallell historia. Flera hjärtskärande berättelser ekar genom rättssalar och rubriker, där familjer med svenskt ursprung är indragna i rättsliga strider mot svensk socialtjänst och kämpar för att få behålla sina barn med autismrelaterade utmaningar.

Här kretsar berättelserna kring organiserad inkompetens snarare än religiös partiskhet, vilket ger en bild av en bisarr kamp mot en oduglig byråkrati. I ett särskilt uppmärksammat fall skildras en rättegång där välbärgade föräldrar anlitar externa experter som tydligt visar att socialtjänstens tjänstemän har varit inkompetenta och agerat felaktigt. Något som uppmärksammats bland annat i radioprogrammet Kaliber (SR 9/10).

Kärnan i detta dilemma är barnen, de mest sårbara, vars liv påverkas av byråkrati och påverkanskampanjer. Det sätt deras berättelser sprids, oavsett om det är kalla fakta eller känslomässiga berättelser, formar den allmänna opinionen och det publika samtalet.

Utländska aktörer som utnyttjar och manipulerar lokala svenska missförhållanden belyser det akuta behovet av granskning och kompetens i all myndighetsutövning. I en digitaliserad värld kan lokala felsteg och dåligt beteende ge ringar på vattnet långt utanför landets gränser och utvecklas till strategiska problem.

Nej, svensk socialtjänst kidnappar naturligtvis inte barn. Det betyder inte att den aldrig gör misstag. Svensk myndighetsutövning måste vara korrekt, kompetent och modern, annars riskerar vi att öppna dörren för internationell opportunism som utnyttjar lokal inkompetens.

Annons
Annons
Annons
Annons