Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Även svenska barn måste få vaccin

Drygt en halv miljon människor – nära 40 procent av skåningarna – har inte något skydd och lätt kan sprida farsoten vidare.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 augusti 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Glädjefullt – men livsfarligt utan vaccin.
Glädjefullt – men livsfarligt utan vaccin.Foto: FILIP SJÖFORS, SMÅLANDSPOSTEN

Forskarparet Ugur Sahin och Özlem Türeci borde verkligen få årets Nobelpris i medicin. De lade allt annat åt sidan när de hörde talas om det nya coronaviruset och började jobba dygnet runt med att ta fram världens första mRNA-vaccin i sitt bolag Biontech.

För att förstå bragdens magnitud bör alla lyssna på Mikael Dolstens sommarprat. Han är global forskningschef på Pfizer och berättar målande om deras samarbete med att förse mänskligheten med ett banbrytande vaccin mot covid–19 på rekordkort tid.

”Alla föräldrar borde gå till sin vårdcentral och be att få vaccin mot covid–19 till sina barn.”
Annons

Dessa två läkemedelsföretag har, liksom Moderna, Astra Zeneca och Johnson & Johnson, utvecklat säkra och effektiva vacciner som alla borde tacka ja till. För att stoppa pandemin, undvika mer lidande och död och för att kunna återgå till ett mer normalt socialt liv krävs att uppåt 90 procent av alla – barn inräknade – har immunitet mot sjukdomen. Vaccinerna är en oskattbar innovation för att uppnå detta.

Därför är det obegripligt och olyckligt att så många går på antivaccinationsrörelsens falska domedagsprofetior och avstår från sprutorna. Protesterna mot covidpass är rakt av egoistiska och farliga.

Tvärtom är argumenten för att vaccinera sig mot covid–19 överväldigande. Risken för att bli allvarligt sjuk sjunker dramatiskt, vilket märks på sjukhusen. Och vem vill inte undvika postcovid? Tiotusentals, inklusive barn, dras med besvär under lång tid. Men det handlar i lika stor utsträckning om att värna om andras väl och ve.

De befintliga vaccinerna ger ett mycket bra skydd mot den aggressiva deltavarianten, även om skyddseffekten sjunkit en smula. Huvudpoängen kvarstår dock: oerhört mycket färre kommer att få infektionen i en vaccinerad grupp än i en ovaccinerad om de utsätts för samma exponering.

Dessutom minskar risken för att ännu värre varianter än delta uppstår om befolkningen blir immun. Att ta båda sprutorna så fort som möjligt är sålunda liktydigt med att ta ansvar för sig själv och samtidigt visa hänsyn till sina medmänniskor.

Alla måste medverka till detta, såväl enskilda individer som stater. För det är en lång bit kvar innan vi är i hamn.

I Skåne är inte ens hälften av befolkningen över 18 år fullvaccinerade. Av knappt 1,4 miljoner invånare har 275 000 vuxna inte tagit första sprutan, och till det ska man lägga de 268 000 barn och ungdomar i regionen som inte ingår i vaccinationsprogrammet. Det betyder att drygt en halv miljon människor – nära 40 procent av skåningarna – inte har något skydd och lätt kan sprida farsoten vidare.

Därför behöver även barn och ungdomar under 18 år vaccineras. Många länder har redan satt igång med detta livsavgörande arbete, men som vanligt är Sverige sent på bollen i och med att Folkhälsomyndigheten bara rekommenderar sprutor för 16-åringar och uppåt.

”Självfallet måste även svenska barn från 12 år aktivt erbjudas vaccin.”

Självfallet måste även svenska barn från 12 år aktivt erbjudas vaccin. Särskilt nu inför skolstart och när vaccintillgången snart inte är ett problem längre.

Alla föräldrar borde gå till sin vårdcentral och be att få vaccin mot covid–19 till sina barn. Pfizers och Modermas vacciner är godkända både i EU och i Sverige från 12 år och läkare kan använda sin förskrivningsrätt och ge tonåringar de sprutor som vi alla så väl behöver.

Sofia Nerbrand är ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons