Annons

Sök inte politisk strid om Nato

Sverige får vänta med sitt fullständiga medlemskap i Nato. Ett misslyckande som går flera decennier bakåt.
Ledare • Publicerad 14 mars 2023 • Uppdaterad 15 mars 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ulf Kristersson är mer pessimistisk om snabbt svenskt medlemskap i Nato.
Ulf Kristersson är mer pessimistisk om snabbt svenskt medlemskap i Nato.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mycket talar för att Finland kommer att ratificeras av Turkiet som Nato-medlem före Sverige. Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker det som att sannolikheten för detta har ökat. På en presskonferens sa han: ”Det har varit tydligt de senaste veckorna från den turkiska sidan att de känner sig färdiga med Finland men inte färdiga med Sverige.”

Ungerns regering trilskas på sitt vis, men trots den uppblåsta kaxigheten är Ungern djupt beroende av sina allierade i EU och Nato.

Annons

Turkiets motstånd är värre av flera skäl. Landet är den mest udda fågeln i Nato och en rejäl militärmakt av egen kraft. Erdogans Turkiet är måhända ingen stormakt i världen, men helt avgörande i den egna regionen.

Det utrikespolitiska spelet med USA och Ryssland är mycket komplicerat för Turkiets del, och det är ett spel Erdogan i allra högsta grad ägnar sig åt. Sveriges medlemskap i Nato är en del i det spelet. Det kan utnyttjas för att forcera fram en ny terroristlagstiftning i Sverige, som regeringen vill få genom riksdagen, trots lagrådets kritik. Och Erdogan kan så länge spelet fortgår använda det både inrikespolitiskt och i andra förhandlingar om sådant Turkiet vill ha, av Sverige eller USA.

Ulf Kristersson betonar att det inte är frågan om utan när Sverige blir ratificerade av Turkiet. Det betyder tyvärr att osäkerheten lever kvar.

Den praktiska betydelsen av att Sverige inte fullt ut blir Nato-medlem har tonats ned av såväl Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som av statsminister Ulf Kristersson. Ett finskt medlemskap kommer även att stärka Sveriges säkerhet, också under tiden Sverige står utanför, menar de. Det är säkert sant.

Sverige är på flera sätt starkt integrerat i Nato, vilket den kommande Aurora-övningen med 14 länder understryker. Med Nato-länder som grannar i hela Norden, norra Europa och i Baltikum, samt säkerhetsgarantier från de stora Nato-länderna står Sverige inte ensamt vid ett militärt angrepp från Ryssland.

Men den definitiva solidariteten gäller inte, exakt vad löften om militärt stöd innebär vid en konflikt är högst osäkert. Ukraina är i sig ett exempel på en avgörande skillnad mellan att Nato ger militärt stöd och att Nato-länder fullt ut ingriper med egna trupper för att skydda Ukraina som om det vore ett eget territorium

Tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) håller sig klokt borta från den värsta kritiken mot regeringen. Andersson kritiserar också till viss del Nato, för att inte leva upp till sin policy om att vara öppna för medlemskap för alla som uppfyller villkoren.

Men det bubblar ännu mer av inrikespolitiska poängförsök från andra inblandade. Före detta försvarsminister Peter Hultqvist (S) – som i november 2021 deklarerade ”Det blir inga ansökningar om Nato-medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering” talar nu om att ”En viss kyla i agerandet kanske är bra” (Expressen).

Att Sverige inte är med i Nato är ett misslyckande som går flera decennier bakåt i tiden. En utbredd felanalys av utvecklingen i Ryssland och fromma förhoppningar om att Sverige och Finland var något slags stabiliseringsposition ledde många fel. Det är i själva verket en ytterst dålig position att befinna sig i Moskvas buffertzon. Ukraina vet.

Sverige har nu rätt allierade, i Norden, i EU och hos 28 av 30 Natoländer (snart 29 av 31). Med en aggressiv granne är det nödvändigt och bra, men ännu inte tillräckligt.

Så länge utanförskapet består är svensk enighet utåt om Nato av yttersta vikt. Andersson och Kristersson har båda ett ansvar för att just den inrikespolitiska stridsyxan inte grävs upp.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons