Annons

Statsministern som startade eget

Magdalena Andersson är statsminister. Men för vilket parti?
Ledare • Publicerad 2 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Försöker tala till de egna.
Försöker tala till de egna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I de opinionsmätningar som görs om människor känner förtroende för partiledarna ligger statsminister Magdalena Andersson i topp med siffror runt 50 procent, (SVT Novus/Dn Ipsos). Moderatledaren Ulf Kristersson ligger en bra bit efter. Det är ett svagt utgångsläge för en traditionell borgerlig opposition som inte förmått samla sig sedan Allianssplittringen.

Rent opinionsmässigt är kris- och krigstider något av guldläge för den som vill träda fram som ledare. De flesta politiker är skickliga på att förmedla budskap om vikten av att nationen samlas.

Annons

Magdalena Andersson har dessutom alltid varit bäst när hon är som minst agitatorisk. Det klingade betydligt mer trovärdigt när hon förklarade ekonomiska samband som finansminister i övergångsregeringen än det gör när hon försöker sig på någon slags klassretorik. Det senare bär så att säga inte trovärdighetens prägel.

Det skaver också när statsministern försöker tala till de egna och elda upp dem med löften om betydligt högre a-kassa, pensioner, om att återta ”demokratisk kontroll” från giriga skolföretagsägare och att det ”i höst finns möjligheten att börja reparera den vård som systematiskt slagits sönder av högern”.

Det är trots allt snart åtta år som Magdalena Andersson varit finansminister eller statsminister. Och även om det är borgerligt styre i Region Stockholm – som statsministern pekade ut som sönderslaget – är det knappast så att socialdemokratiska regioner och kommuner blomstrar vad gäller skola, vård och omsorg. Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, ligger för övrigt just Stockholm betydligt bättre än riksgenomsnittet när det gäller väntetid till första bedömning i primärvård, första besök i specialistvård och operation i specialiserad vård.

Samtidigt som statsministern talar om den sönderslagna vården i Stockholm berättar Avesta Tidning att den äldre mannen Stig Lindgren på äldreboendet i Fors, inte kan få lättöl till maten. Det eftersom omsorgsnämnden beslutat att kolsyrad dryck bara ska serveras på helgerna. I Avesta styr Socialdemokraterna, med nästan 47 procent i senaste valet. Avesta är en typisk S-kommun, med bara något kort avbrott för borgerligt styre. Men alltså utan lättöl till maten för de gamla.

Det som hedrar Magdalena Andersson är att hon tagit till sig av säkerhetsläget. Hon talar speciellt om 24 februari 2022, men den nya ryska stalinismen föddes inte då. Det skulle hennes företrädare, liksom hennes försvarsminister, ha insett och för länge sedan förberett Sverige på. Sverige borde ha visat Finland vägen. Nu är det tvärtom. Men Andersson har i alla fall av allt att döma insett hur verkligheten ser ut, att det inte finns något mänskligt styre att föra dialog med i Kreml.

Statsministern vågade inte i sitt första maj-tal tydligt klargöra för de egna att hon vänt om Nato och varför hon gjort det – för det har hon gjort. Men mot hela det gamla S-etablissemanget med namn som Pierre Schori, Jan Eliasson, Göran Persson och även Stefan Löfven, har statsministern tagit fullständigt nödvändiga steg för att försvara Sveriges och Nordens frihet.

Statsministern ser ut att ha en majoritet av det svenska folket med sig på omsvängningen, det stärker av allt att döma också hennes förtroende bland allmänheten. Men det är däremot oklart om det parti Magdalena Andersson företräder verkligen är med på tåget. I själva verket är det kanske ett alldeles eget regeringsparti statsministern har skapat på några få månader vid makten.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons