GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alex Voronov: SVT gjorde sig till Moskvas verktyg

SVT:s inslag från Cherson var ett journalistiskt haveri som vidarebefordrade rysk propaganda.
Alex VoronovSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 2 augusti 2022
Alex Voronov
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
SVT-huset på Gärdet.
SVT-huset på Gärdet.Foto: Claudio Bresciani/TT

Dålig journalistik i väst skapas inte nödvändigtvis ur en illasinnad dagordning. Inte heller den journalistik som samspelar med rysk statspropaganda. Lika ofta, om inte oftare, orsakas den av genvägar till nyheter och desperat sökande efter nya vinklar under tidspress.

SVT:s nyhetsredaktion tycks ha drabbats av det förra veckan. I torsdagens 18-sändning från Rapport (28/7) fanns ett kort inslag om det ryskockuperade Cherson i södra Ukraina. Tittarna får se hur tre ukrainare tar emot ryska pass under en ceremoni, genom att svära en trohetsed framför Rysslands flagga och ett porträtt på Vladimir Putin.

Två av dem säger till journalisterna hur lyckliga de är över detta. "Se, hon har tårar i ögonen", säger en rysk funktionär bakom kameran.

SVT:s reporter går vidare och berättar att Ukraina har inlett en offensiv för att ta tillbaka området och att Ryssland har svarat med att bomba andra delar av landets territorium, bland annat Kiev.

Budskap: Kriget fortsätter. Den ryska krigföringen är brutal. Men en del ukrainare vill att den ryska ockupationen består.

Bildmaterialet kommer från nyhetsbyrån Reuters, vars reportrar besökt Cherson. Det ursprungliga inslaget var dock betydligt längre och gav en bredare bild av vad som pågår i området under rysk kontroll.

En talesperson för den ukrainska regeringen fick utrymme att säga att lokalbefolkningens efterfrågan på ryskt medborgarskap är låg, samt att ockupationsmakten kan ha satt det som villkor för humanitär hjälp.

Det sista stöds av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som gick igenom den här ryska passutdelningen i en rapport som kom häromveckan. Och det finns fler ”drivkrafter”. Vissa företagare tar emot ryska pass för att slippa bli av med sin egendom. Andra gör det under hot om frihetsberövande och tortyr.

Reuters ger ytterligare motbilder till den rosenskimrande medborgarskapsceremonin. Nyhetsbyrån berättar om Chersonbor som med hjälp av lappar på stan söker efter släktingar som försvunnit, sannolikt förts bort.

Journalistiskt arbete i områden under brutal ockupation innebär svåra etiska avväganden. Ibland kan det vara nödvändigt för att berätta sådant som annars förblir okänt. Samtidigt finns en risk att rapportering på, i det här fallet, den ryska statens villkor leder till att medier blir verktyg i förtrycket och regimpropagandan.

Ja, Reuters kunde berätta om människorättsbrotten på plats. Filmningen av medborgarskapsceremonin och intervjuerna med de nyblivna ryska medborgarna är däremot djupt problematisk. Vad kan dessa ukrainare förväntas säga till Reuters journalister där de står under beväpnade ryska hejdukars vakande ögon?

Och det blir inte bättre när SVT klipper i materialet på det här aningslösa sättet. Man behåller och lägger tyngdpunkt på passutdelningen, tar bort alla motbilder och tillför ingen information baserad på egen inhämtad kunskap, exempelvis om människorättssituationen på ockuperat ukrainskt territorium.

Det allra mesta av Ukrainarapporteringen från SVT ser inte alls ut så. Men det här var ett journalistiskt haveri.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.