Annons

Syrien i skuggan

Nu på lördag har kriget i Syrien pågått i precis tre år. Än finns ingen lösning på konflikten i sikte samtidigt som den humanitära katastrofen blir allt värre.
Ledare • Publicerad 13 mars 2014
Palestinier köar för mat.Foto: Foto: Uncredited

I slutet av januari publicerade FN en bild som visade hur palestinier utanför Damaskus köar för mat. Fotografiet som har fått stor spridning är en viktig påminnelse om hur kriget slår mot Syriens folk. Uppskattningsvis har 130 000 människor dött och miljontals är på flykt.

Nu vädjar chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR, Antonio Guterres, att inte glömma bort Syrien i skuggan av Krimkrisen.

Annons

Inom UNHCR pågår nu ett arbete att akut lätta på flyktingkrisen i Syrien genom det så kallade programmet för vidarebosättningar. Det innebär att man på plats hämtar de som har allra störst behov av skydd och som sedan som kvotflyktingar tas emot av ett land. Det är ett arbete som för närvarande leds av Sverige och förhoppningen är att fler länder vill ta emot syriska kvotflyktingar.

Ryssland som på flera sätt motarbetar en lösning på kriget i Syrien bär en stor skuld i dramat. Därför måste omvärldens påtryckningar öka mot Ryssland – inte bara vad gäller läget på Krim.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons