GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ta stenattacken på allvar

Att slänga in stenar mot en pågående mässa är långt mer än skadegörelse.
Ledare • Publicerad 27 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Katolska kyrkan i Ystad. Katolska centret. Sankt Nikolai församling.
Katolska kyrkan i Ystad. Katolska centret. Sankt Nikolai församling.
Foto: Mattias Lundvall

I lördags kväll kastades tre stenar genom ett fönster på Sankt Nikolais katolska kyrka i Ystad, precis när mässan hade börjat, vilket Ystads Allehanda rapporterat på nyhetsplats.

Tre ungdomar har enligt vittnen sprungit från platsen, men när polisen kontaktades skickades ingen patrull, att ta upp anmälan om skadegörelse ansågs tillräckligt.

Men stenkastning mot människor som samlats för att utöva sin tro är något mer än skadegörelse. Det är att betrakta som ett hot mot grundläggande rättigheter. Risken för att någon träffas av en sten är en sak. Rädslan som kommer efteråt en annan. Vad händer nästa gång vi håller mässa? Måste vi bevaka våra lokaler? Ha vakter?

Vi vet från andra församlingar i olika religiösa grupper att övervakning och vakter tyvärr blir en nödvändighet. För många judiska församlingar är det vardag och de tvingas lägga mycket pengar på att skydda sig. I december 2017 attackerade synagogan i Göteborg av ett tiotal personer som kastade molotovcocktails, samtidigt som 40 ungdomar höll fest i lokalen. Naomi Abramowicz skrev på ledarplats i Expressen 19/6 2018 att de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö lägger 20-50 procent av medlemsavgiften på säkerhet. I praktiken betyder det ett hot verksamheternas fortsatta existens, mindre församlingar är ekonomiskt känsligare än större. Häromåret skänkte Dan Olofsson och Lennart Blecher 40 miljoner kronor till judiska församlingen i Malmö för upprustning av lokaler, kameraövervakning och vakter.

Om stenkastandet i Ystad är en enskild företeelse så är den allvarlig i sig. Om den har ett genomtänkt syfte att skada och oroa den katolska församlingen är det ännu värre. Därför är det särskilt viktigt att polisen tar händelsen på extra stort allvar, ser till att göra en ordentlig utredning och att stötta församlingen i säkerhetsarbetet i fortsättningen.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.