Annons

Taktiserande kring Afghanistan

Det började dåligt och kunde lika gärna ha varit ett avsnitt av satirprogrammet "Public Service" som går i P1 varje söndagsförmiddag. Dessvärre var det svensk partipolitik när den är som sämst.
Ledare • Publicerad 21 oktober 2010

Moderaterna och Socialdemokraterna verkar ha så svårt att talas vid att till och med den enklaste sak blir tillkrånglad. Inbjudan till samtal om Afghanistanstyrkan igår var ett bra exempel. Statsminister Fredrik Reinfeldt bjöd in Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin för överläggningar. Av någon anledning påpekades det i inbjudan att den endast gällde "två personer". Sahlin tog det hela kallt och gick ensam. Markeringen blir svårare att göra om vid nästa veckas möte, som statsministern enligt uppgift poängterat gäller enbart Sahlin.

Tyvärr inträffar de ovärdiga turerna i en mycket allvarlig fråga. En död svensk soldat har just transporterats hem under militära hedersbetygelser och två svårt skadade kamrater flögs till Sverige under torsdagen. Samtalen om en bred överenskommelse kring den svenska Afghanistanstyrkan kunde då rimligtvis ske utan gymnasiala nålstick om hur många som får lov att komma på möten i Rosenbad.

Annons

Väl på plats verkar emellertid åtminstone något steg i rätt riktning ha tagits mot en gemensam linje i den infekterade frågan. "Framtiden för den svenska Afghanistanstyrkan bör lösas brett över blockgränsen", sade Mona Sahlin till media efter mötet.

Samtalen fortsätter i en, förhoppningsvis, mer konstruktiv anda. Det vinner alla på – såväl de berörda styrkorna som pilitiken i sig.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons