GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tiden rinner ut för borgerligheten

Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Ledare • Publicerad 30 november 2020 • Uppdaterad 2 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Svensk borgerlighet måste svara innan tiden rinner ut.
Svensk borgerlighet måste svara innan tiden rinner ut.
Foto: Anders Wiklund/TT

Ett partis väl och ve är inte av något större intresse för den stora allmänheten. Vad som bekymrar folk är hur det står till med landet. Klarar de styrande verkligen att reda ut sakernas tillstånd?

Det finns onekligen fog att ställa sig den frågan. Låt oss återkomma till det.

Men först och främst ett par grundläggande konstateranden. En väl fungerande demokrati behöver inte bara en regering. Den behöver också en opposition som fungerar som en ständig revisionsbyrå, redo att granska varenda detalj av eventuell misskötsel, alltid beredd att ta över. En sådan opposition ska leverera tillräckligt bra idéer och vara kompetent nog att sköta regerandets hantverk.

I svensk miljö har det i normalfallet handlat om att borgerligheten varit ett alternativ till socialdemokratin. Och socialdemokratin har längs hela vägen haft som mål att slå sönder den där borgerligheten. Det har lyckats upprepade gånger, nu senast med buller och brak efter en ovanligt lång tid av borgerlig enighet i form av Alliansen.

Som vanligt var det borgerligheten själv som utförde det mesta av det inre destruktionsarbetet. Därmed gav man inte bara Socialdemokraterna en hjälpande hand utan assisterade också Sverigedemokraterna. Det var nämligen lika mycket SD:s som S mål att dra isär borgerligheten och få till formerna av det där M/KD/SD-blocket. Ett block som av någon anledning också stora liberala tidningar tyckte det var viktigt att trumma fram genom att dra bort även Liberalerna från den enade borgerligheten. Många liberaler tycks ännu i dag inte förstå att konsekvensen av att inte orka hålla ihop en stark borgerlighet är att ett nytt oppositionsblock bildas.

Det är hög tid att rädda den traditionella borgerligheten. Förhoppningsvis är det inte för sent, men tiden börjar att rinna ut. Så många har fokuserat fel alldeles för länge. Allt strålkastarljus har riktats mot SD.

Samtidigt vet vi att de politiska skiftena kan gå snabbt. Det är inte så att Sverigedemokraterna är annorlunda på det viset. Däremot har andra genom att inte utsätta SD för sakpolitikens hårda kompromisser lagt en bekväm väg framför dem. Väljare som kommit till SD från olika håll har inte kunnat bedöma när de har svikits eller inte av sitt nya parti. De inbördes motsättningarna bland SD:s egna politiker har maskerats. Allt precis motsatsen till det lilla krympande Liberalerna, där all medial publicitet i dag handlar om hur oense man är. Ju mindre man blir desto kortare synes halveringstiden bli.

Det finns de som drömmer om att Liberalerna ska spela en slags fri mittenroll, libero. Den rollen kräver en genialitet och förmåga som få behärskar, en politikens Franz Beckenbauer, en svensk Emmanuel Macron. Det är svårt att se att svenska Liberalerna har en sådan kraft som sitter på kansliet och väntar på sin chans.

Däremot kan Liberalerna försvara sin existens genom att fokusera på sakernas tillstånd i landet, de verkliga problem som folk upplever. Precis som Liberalerna vet att det har fungerat i de kommuner där starka företrädare beslutat sig för att göra just det. Lex Landskrona.

Att det finns saker att ta tag i behöver ingen tveka om.

Sveriges Radio kunde i söndags rapportera att dödsskjutningarna 2020, efter ett mord i Malmö i helgen, nu passerat antalet för hela 2019. I Sverige har 43 personer skjutits ihjäl i år. En av dem en flicka som var ute med hunden. Gängbrottsligheten måste knäckas.

Den söndriga energipolitiken har försatt Skåne, men också andra delar av landet, i en situationen med emellanåt skyhöga prisskillnader i förhållande till norra Sverige, rentav hotande elbrist. Snart stängs ytterligare en Ringhalsreaktor.

Utbildningssystemet klarar trots arbetslöshet i stora grupper inte av att leverera tillräckligt med kompetent personal till bristyrken inom såväl offentlig som privat sektor.

Järnvägar och vägar måste rustas upp och byggas ut. Delar av Europavägnätet i norra delarna av landet ser fortfarande ut som dåliga landsvägar från 1980.

Säkerhetspolitiken, försvaret, behöver stärkas på alla fronter. En tätare nordisk gemenskap upprättas kring denna och andra frågor.

Svenska investeringar i innovationsrikt nytt och gammalt näringsliv behöver värnas och stimuleras. Sverige, Norden och Europa måste kunna stå emot Kina. Sverige ska klara av att locka till sig människor med ambition och förmågor som kan lyfta forskning och näringsliv.

Det är några punkter. Det finns betydligt fler. Liberalerna måste visa att man har sakpolitik som kan bidra till att lösa de svårigheterna om man vill bli ett parti värt att rösta på. Det görs bäst tillsammans i en borgerlig gemenskap, en mittenhöger, som är solid, mogen och ansvarsfull nog att styra riket.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna måste våga tro att ett väl inslaget borgerligt Sverigepaket kan locka många väljare, tillräckligt många för att göra anspråk på regeringsmakten. Det är dags att formera detta regeringsalternativ nu, att tillsammans sikta in sig på 2022. Om denna borgerliga trio inte gör det, då blir det ett annat block som gör det istället.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer