Annons

Unga kan mer än att ta selfies

Sommaren närmar sig med stormsteg och så även sommarlovet för landets högstadie- och gymnasieelever.
Ledare • Publicerad 9 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ett spadtag kan göra stor skillnad.
Ett spadtag kan göra stor skillnad.Foto: Marcus Ericsson/TT

Härligt anser de flesta, men för de tonåringar som letar jobb inför ledigheten är situationen allt annat än munter. I jämförelse med tidigare generationers unga har den 15-åring som i dag vill tjäna egna pengar – och som inte drömmer om att bli youtuber eller instagramprofil – det betydligt tuffare. Arbetsmarknaden för unga har på senare tid krympt väsentligt. Framförallt för att reglerna för vad unga människor tillåts göra skärpts. De bakomliggande skälen är naturligtvis goda. Det handlar om att skydda arbetstagarna. Men precis som så ofta är vägen till helvetet kantad av goda intentioner.

Arbetsmiljöverket har genom sina föreskrifter för minderåriga så gott som strypt möjligheterna för tonåringar att komma ut i arbetslivet. I en debattartikel i Dagens Samhälle (30/4) skriver Lise-Lotte Argulander, specialist på arbetsrätt och arbetsmiljö, och Daniel Wiberg, chefsekonom, båda hos branschorganisationen Företagarna, om svårigheterna med att anställa ungdomar och om hur regeringens satsningar för att få fler unga i arbete riskerar att inte få någon effekt:

Annons

”Jobben i fokus brukar det heta när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar insatser för att få fler i arbete. Så lät det även när regeringens satsning på sänkta arbetsgivaravgifter för unga presenterades i samband med vårpropositionen. Avsikten är god, men satsningen riskerar att bli verkningslös med det ständigt växande regelkrånglet för företag som utgör hinder för företagens möjligheter att anställa.”

Argulander och Wiberg påpekar också att arbetsplatssäkerhet är en mycket viktig fråga, men föreskrifter får inte utformas så att ungdomars möjligheter till jobb helt förhindras.

Dagens unga tillhör en generation vars möjligheter att få helg- och sommarjobb är så begränsade att vissa når myndighetsdagen utan att ha tagit emot ett enda lönebesked. Det ses ofta som normalt att slå dank på helger och lov och många ungdomar vet varken hur man söker eller sköter ett arbete. Det som återstår är den typ av kommunala sommarjobb som egentligen är förtäckta praktikplatser. Att de som trots allt försöker möts av stängda dörrar leder också till att många ger upp. Bakom de curlade och/eller uppgivna tonåringarna står vuxna som helst vill linda in sina avkommor i bomull och som därför drivit fram regler långt bortom rimlighetens gräns.

Så kan vi inte ha det. För att klara framtidens utmaningar behöver Sverige människor som ser arbete och egenförsörjning som en självklarhet och som är vana vid att ta ansvar. Därför måste vi återigen ge unga möjlighet att ta steget in på arbetsmarknaden redan på högstadiet. Dagens 15-åringar är inte gjorda av porslin och fixar så mycket mer än att ta selfies. De är minst lika kompetenta som deras föräldrar var vid samma ålder och kan på helger och lov både sitta i kassan på ICA, stänga kiosken själv och jobba i stall och kök. Om vi bara låter dem. Det vinner vi alla på, oavsett ålder.

Malin Lernfelt
Annons
Annons
Annons
Annons