Annons

Johanna Nylander: Välj bort av rätt anledning

Bojkotta butikskedjor och varumärken kan man göra av många skäl, rätt eller fel. Men är du ens säker på att just din bojkott slår mot dem som du har tänkt?
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 29 september 2024
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad är rätt att lägga i korgen – och inte?
Vad är rätt att lägga i korgen – och inte?Foto: Johan Nilsson/TT

Konsumentmakt är bra. Att välja bort det man inte vill köpa och lägga pengarna på det man anser vara värt det är grunden i marknadsekonomin. När utbud och efterfrågan har som bäst balans blir priser rimliga och konkurrensen gynnar både producenter och konsumenter.

I tider av krig och konflikter höjs krav på bojkotter. Sedan länge driver Palestinarörelsen med olika avsändare en bojkottkampanj av allt israeliskt, med listor och appar som blivit än mer populära sedan Hamas terrordåd mot civila israeler för snart ett år sedan.

Annons

I andra änden finns de ukrainska bojkottlistorna mot alla bolag som verkar i Ryssland. De kompletterar internationella mellanstatliga sanktionslistor mot ryska bolag och ryska individer som fått tillgångar frysta och handels- och näringsförbud för att deras kopplingar till den ryska staten är klarlagda. Det är bra. Alla påtryckningar mot den ryska staten behövs. Att företag lämnar landet och slutar sälja sina varor dit är en viktig del för att markera och ta varje resurs som är möjligt från den krigsmakt som försöker förgöra Ukraina. Bäst effekt har bojkotterna när de är på nationell eller internationell nivå, men alla markeringar som leder dit är moraliskt rätt. Ryssland är en diktatur som mördar sin opposition och har invaderat sitt grannland. Det finns ingen handel dit som är värd att stödja.

När det gäller den ständiga bojkotten mot Israel är den långt ifrån lika svartvit och enkel eftersom den bakomliggande konflikten är långt mer komplicerad. Israel för ett krig mot terrorgrupper som kidnappat ett helt folk och som saknar demokratisk legitimitet. Att blint avstå allt som kan ha en möjlig koppling till Israel innebär att man samtidigt bojkottar den demokratiska opposition som har en chans att vända inrikespolitiken i landet och återvända till en stabil väg mot en tvåstatslösning. Det riskerar samtidigt snabbt att utmynna i antisemitism och desinformation som inte bara drabbar styret utan än mer medborgarna i Mellanösterns enda demokrati. Vill man se en långsiktig lösning på konflikten är det inte rätt väg att gå.

Bojkotterna mot Sydafrika brukar ofta beskrivas som bidragande till apartheidregimens fall. Men det var en strukturerad kombination av sanktioner, internationellt tryck och intern opposition som fällde regimen. Landet i sig har fortfarande stora utmaningar med demokratiskt styre, ekonomi och mänskliga rättigheter.

Det är bra att använda sin konsumentmakt när man kan, men samtidigt viktigt att veta vad det är man försöker undvika. När Eurovision hölls i Malmö i våras drabbade flera av bojkotterna lokala småföretagare. Det är både kontraproduktivt i sakfrågan, skadar verksamheter helt i onödan och urholkar kraften i bojkotter för när de verkligen behövs.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons