unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vänstern vinner Sverige

Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Det går hitåt med Sverige.
Det går hitåt med Sverige.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Vänsterpartiet hade en partiledare som nådde toppnivåer i förtroendeundersökningar. Då valde Jonas Sjöstedt att lämna. I alla andra partier hade en avgång av en sådan stark och välkänd ledare skakat om rejält. Särskilt om man väljer en efterträdare som är okänd i de breda lagren. I Vänsterpartiet tycks det dock inte oroa något särskilt. Nooshi Dadgostar går in med runt 10 procent i stöd för sitt parti, och de första opinionsundersökningarna har inte visat på någon nedgång. Om inte Dadgostar gör rejäla klavertramp är det mycket litet som talar för att Vänsterpartiets framgång är över. Vänsterns stöd baserar sig inte främst på en partiledares popularitet.

Vänstern allmänt är på stark frammarsch i storstäderna. Det är bland de högskoleutbildade kvinnorna inom samhällsvetenskap och anställda i offentlig sektor som V har sin absolut största supporterskara. Starkast är stödet bland de yngre kvinnorna (Kantar Sifo). I ett allmänt tryck för större offentlig sektor, med fortsatta satsningar på nya myndigheter som det senaste ”Institutet för mänskliga rättigheter” som ska inrättas 2021, och en högskolesektor med stor mängd utbildningar av ideologisk karaktär är prognosen god för ökade resurser till nya byråkratier snarare än faktisk verksamhet.

Debatten lutar allt mer åt att skattehöjningar är en nödvändighet, som om de i ett högskatteland vore välståndsskapande. Insikten om kopplingen mellan välståndet och de privata investeringarna och innovationerna minskar. Företag nämns allt mer sällan i positiva sammanhang i den allmänna medierapporteringen och i opinionsbildning på nyhets-, kultur- och ledarplats. Där dominerar i stället kritiken mot privata inslag i den offentliga sektorn, ord som vinster och riskkapital får negativa färgningar.

Vänsterns svaga del är stödet bland arbetare i privat sektor, särskilt bland män och utanför storstäderna. Det är en väljarskara som Vänsterpartiet vill företräda, men som inte gärna låter sig företrädas av dem. Här är det istället Sverigedemokraterna som de senaste decennierna har gjort stora framryckningar. Men när SD närmat sig borgerligheten ekonomiskt och utrikespolitiskt kan det också anas en trend från nya typer av arbetarpartier till vänster med krav på hårdare reglerad invandring, starkare socialförsäkringssystem, hård kriminalpolitik och etablissemangskritik. Dock finns ännu inget parti liknande Örebropartiet på riksplanet. Socialdemokratin och LO har en del ryckningar åt detta håll, men den rörelsen är alltjämt för tudelad och ambivalent.

Var kommer då den traditionella borgerligheten in? Efter delningen av Alliansen, som önskades av S och SD och understöddes på flera fronter i liberala och konservativa kretsar, är risken uppenbar att borgerligheten tappat kontrollen över sin egen position. Nu ägnar olika delar av borgerligheten sig istället åt hur man ska moderera den maktkoncentrerade socialdemokratin eller tämja den opålitliga sverigedemokratin. Inget av det är ett långsiktigt gott val.

En Allians eller restallians, som reformerade sig och lärde sig av misstagen under de åtta åren vid makten, hade istället kunnat utgöra en tydlig egen kraftenhet för marknadsekonomi, kontrollerad migrationspolitik, kunskapsfokuserad utbildningsagenda, driven kriminalpolitik med brottsoffren i fokus, och för skapandet av en nordisk enhet som också agerade gemensamt i EU och på andra viktiga arenor.

Nu har istället tid förlorats och andra tagit greppet om svensk politik. Det är en dålig position som borgerligheten har satt sig och därmed Sverige i.

Läs mer

Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Boksläpp:. Systemstopp - omstart för en hållbar framtid.
Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Peter Lindgren: Tänk att få kallas Sketna Gertrud syltekone

Krönika. Jag vill inte ha en synth, farsan. Jag vill ha ett smeknamn.

Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Politik. Det tog mer än än en timmes debatt för fullmäktigeledamöterna att nå en enad inställning till frågan.
Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Nya ägare till populära sommarkrogen

Simrishamn. "Ett arv som ligger mig varmt om hjärtat”
Nya ägare till populära sommarkrogen

Bygglovschefen utköpt av kommunen

Tomelilla. Vill inte avslöja hur mycket det kostar.
Bygglovschefen utköpt av kommunen

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten