GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Var gömmer ni er socialdemokrater?

Deltar Socialdemokraterna inte i debatten, tystnar debatten.
Publicerad 1 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Magdalena Andersson har valt att inte delta i den traditionsenliga duellen med Ulf Kristersson som inför varje val genomförs av Sveriges Radio.
Magdalena Andersson har valt att inte delta i den traditionsenliga duellen med Ulf Kristersson som inför varje val genomförs av Sveriges Radio.Foto: Fredrik Sandberg/TT

På sociala medier kommenterar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch: “Vi kontaktas ofta av redaktioner som försökt ordna debatter, men fått svar från Socialdemokraterna att de vägrar skicka ansvarig minister.”

Det tog lång tid och många uppmaningar innan energiminister Khashayar Farmanbar ställde upp på en debatt med Moderaternas energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin. “Farmanbar verkar ha satt i system att han duckar kritiska frågor från oppositionen i offentligheten och i stället bara ställer upp på intervjuer där han får stå ensam och oemotsagd” (SvD 8 augusti). Och inte konstigt det. Hur ska S kunna förklara på ett trovärdigt sätt varför man lagt ner fullt fungerande kärnkraft och försatt Sverige i den elkrissituation vi är i nu, samtidigt som man planerar att samarbeta med riksdagens främsta kärnkraftsmotståndare efter valet?

Då är det enklare att ducka debatten.

Men detta är inte det enda exemplet på när socialdemokrater väjer för obekväma situationer.

Magdalena Andersson har valt att inte delta i den traditionsenliga duellen med Ulf Kristersson som inför varje val genomförs av Sveriges Radio. Enligt RFSL undvek hon även att delta i deras partiledardebatt under Stockholm Pride. RFSL beskriver på sociala medier att “För första gången sedan Göran Persson var statsminister kommer debatten ske utan sittande statsminister. “ De fortsätter: “Vi vill veta vad Magdalena Andersson vill göra för att förbättra hbtqi-personers livsvillkor om hon får förnyat förtroende som statsminister efter valet. Det funkar inte att bara gå i paraden, men ducka debatten”.

”Det är trots allt Socialdemokraterna som har styrt Sverige de senaste åtta åren.”
Emma Jaenson

Strategiskt nog gömmer man också undan två av sina (tidigare) mest högljudda ministrar inför valet: Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och miljöminister Annika Strandhäll. Deras ansikten syns inte på valaffischer och de har inte deltagit i debatter i någon nämnvärd omfattning. Visst kan det tyckas märkligt. Lag och ordning – som är Johanssons huvudområde – dominerar rubrikerna i tidningar och är nummer två på väljarnas mest prioriterade fråga, men ändå är det tyst från Socialdemokraternas ansvarige minister.

Att S väljer att gömma undan två ministrar lagom till valet, beror på att partiet inte gynnas av att de här två individerna syns. Det gynnar inte heller Socialdemokraterna att delta i debatter med fokus på frågor där de får massa kritik. Genom att slippa svara på frågor de inte har lust att svara på, tvingar de programledare och journalister att fokusera på annat. Deltar de inte i debatten, tystnar debatten kring vissa frågor. Och då kan S debattera om sånt de vill tala om i stället.

Men att politiker gömmer sig och väjer debatt är ett problem. Det är trots allt Socialdemokraterna som har styrt Sverige de senaste åtta åren. Hur ska väljarna kunna utkräva ansvar och ställa politiker till svars för problemen i Sverige, om de undviker att tala om vissa frågor?

Emma JaensonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.