Annons

Var ska all kompetens hittas?

Bristen på kompetent personal är ett minst lika stort bekymmer som arbetslösheten.
Ledare • Publicerad 4 februari 2020 • Uppdaterad 5 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Laddad med kunskap.
Laddad med kunskap.Foto: Ørn E. Borgen

Enligt en undersökning från Manpowergroup, som redovisas av Arbetsmarknadsnytt, har fler än sex av tio arbetsgivare svårt att hitta tillräckligt kompetent personal. Bland de större företagen är det nära nio av tio som anger att de inte får tag på de anställda de är i behov av.

”Internationellt ser vi att kampen om talangerna hårdnar och därför behöver vi stärka Sveriges konkurrenskraft och goda rykte globalt. Vi vill locka hit talangerna, inte att de som redan är här söker sig utomlands”, säger Manpowergroup Sveriges vd Mikael Jansson till Arbetsmarknadsnytt.

Annons

Frågan om kompetensbrist är inte ny. Men dess omfattning tycks växa för varje år som går. Det skapar svårigheter över hela linjen, från offentlig sektor till privat, från forskning till marknadsföring. Om universitet och företag som verkar på världsmarknaden inte kan attrahera och rekrytera tillräckligt många av inhemska och utländska begåvningar kommer Sverige som helhet att tappa mark. Innovationsnivån sjunker, produktutvecklingen blir sämre och företagens investeringar blir lägre i Sverige och det leder till en ond cirkel där både ekonomi och attraktionskraft straffas.

Den offentliga sektorn får mindre resurser och sämre tillgång till kompetens, i allt från sjuksköterskor, lärare, läkare till poliser, åklagare och domare. Kan Sverige inte erbjuda skola, utbildning och vård av hög klass blir det mindre intressant för inhemska begåvningar att stanna kvar och för utländska att komma hit. Att tro att åtgärdande av misslyckandet i det svenska skolsystemet enbart handlar om att utjämna klyftor och skapa jämlika förutsättningar leder helt fel. Svensk skola håller generellt allt för låg nivå och klarar inte av att utveckla begåvningar.

Att få grepp om den grova brottsligheten är också en förutsättning för att göra Sverige attraktivare. Om trygghet var ett självklart argument för Sverige tidigare så är det inte så längre.

När det gäller att behålla och rekrytera arbetskraft har svenska myndigheter varit effektiva i att jaga möjliga småfel för att driva ut människor som besitter eftertraktad kompetens. Det samtidigt som beslut om att satsa resurser på att gymnasiestudier för personer som saknar asylskäl har genomdrivits. Det läggs mycket stora resurser på grundläggande utbildningar riktade till vuxna som saknar grundläggande kunskaper anpassade för svensk arbetsmarknad och på subventionerade anställningar. Men steget är riktigt, riktigt långt till den form av kompetens som efterfrågas av både företag och offentlig sektor. Att det tro att människor som lämnar arbetsmarknaden per automatik kan ersättas av andra människor leder helt fel. En läkare måste ersättas av en läkare. En ingenjör av en ingenjör. En lärare av en lärare. Och de ska helst vara riktigt bra.

Sverige måste svänga om från att bli en offentlig försörjningsstation till att vara en plats där folk vill vara för att skapa sin egen försörjning och bidra till samhällets utveckling.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons