Varför plockar inte kidsen jordgubbar?

Ledare Artikeln publicerades

Med så många arbetslösa i Sverige är det märkligt att de enkla jobben som finns inte utförs av dem.

68 673 svenska ungdomar (18-24 år) och 173 821 utrikes födda var öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i juni 2015. Dessa grupper har svårare än andra att få in en fot på arbetsmarknaden; inte sällan saknar de utbildning som kan ge dem kvalificerade jobb.

Samtidigt kommer 50 000 utländska gästarbetare till svenska gårdar för att under högsäsongen plocka jordgubbar och göra andra sysslor inom jordbruket.

Det är inga glassiga jobb och som vanligt agerar facket protektionistiskt. ”Utländska gästarbetare utnyttjas”, varnar Kommunal. (16/7)

Tydligen sliter gästarbetarna för hårt under "oacceptabla villkor". De arbetar långa dagar, utan ”lagstadgad dygns- och veckovila” och det myckna – högst frivilliga – plockandet sliter på axlarna och knän. ”Det är en arbetsmiljöfråga” hojtar den facklige representanten som också rasar över standarden på husvagnarna som arbetarna bor i.

Gästarbetarna själva verkar dock inte så värst bekymrade eller intresserade av att ansluta sig till den fackliga kampen. "Jag kommer tillbaka för att jag trivs och är nöjd med lönen", säger exempelvis Wanda Dilc, 64, från Polen som plockat jordgubbar i södra Sverige i snart 20 säsonger. (TT 15/7)

Man kan lätt misstänka att det som oroar facket egentligen är att de som kommer hit för några sommarmånader är beredda att arbeta till lägre lön – något som gör det svårare för Kommunal att pressa upp löner till svenska arbetare. Det handlar om egenintresse i sin renaste form.

Samtidigt skyddar samma Kommunal en 19-årig kille från Kalmar som nyligen fick sparken från ett jobb där han skulle hjälpa funktionshindrade. Han hade kommit för sent, tagit med en polare till arbetsplatsen och somnat mitt under arbetspasset. Arbetsgivaren svarade med uppsägning, men då gick facket in och röt till – så nu tvingas skattebetalarna betala killens lön under den resterande vikarietiden.

Varningslamporna blinkar; hur sjutton påverkar detta synen på rättigheter och skyldigheter i ett samhälle?

Ungdomar och nyanlända skulle må gott av att pushas ut i arbetslivet i stället för att curlas och skyddas mot minsta lilla svårighet. Lättja får aldrig uppmuntras. Högfärdigt avvisande av enkla jobb bör leda till indragna bidrag.

Arbetsförmedlingen är kravställande dessvärre inte regel. Alla arbetslösa måste visserligen fylla i en aktivitetsrapport, där man ska berätta vilka jobb man sökt, vilka intervjuer man varit på och så vidare. Men det finns inga specifika krav på hur omfattande aktiviteterna ska vara och när jag ställer frågan till arbetsförmedlingen talas det om "förtroende" mellan handläggare och arbetslös.

Med stressad personal som tar emot aktivitetsrapporter från en stor mängd klienter via mail varje månad är det tyvärr rätt stor sannolikhet att dokumenten blir papperstigrar. Och att jordgubbar även fortsättningsvis plockas av dem som inte är för fina för att få lort under naglarna.

Läs också:

Pressa unga att plugga rätt

OBS! Man får inte jobb via lotteri

Höjd skatt hotar jobben

Hur många läkare kör taxi?