GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför ska mördarregimer driva moskéer i Sverige?

Föga oväntat, delar vi ut skattebidrag till iranska regimens förlängda arm.
Publicerad 15 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Under 2021 delade Myndigheten för stöd till trossamfund ut närmare 3,5 miljoner kronor till Islamiska Shiasamfunden i Sverige, där Imam Ali Islamic Center ingår.
Under 2021 delade Myndigheten för stöd till trossamfund ut närmare 3,5 miljoner kronor till Islamiska Shiasamfunden i Sverige, där Imam Ali Islamic Center ingår.Foto: Vahid Salemi

De regimkritiska protesterna i Iran har fortsatt. De utlöstes som bekant när moralpolisen dödade den 22-åriga Mahsa Amini för att hon inte hade täckt håret ordentligt.

Men nu har regimen meddelat att de ska ta i ännu mer mot demonstranterna. Utöver att de redan har mördat hundratals demonstranter och genomfört massakrer i iranska områden dömdes en man i veckan till döden. Brottet? Att han fört “krig mot Gud”.

I dagsläget har 14 000 personer gripits i och med protesterna, varav många är minderåriga. Och drygt 1 000 har hittills åtalats I enlighet med samma brottsrubriceringen. Således kan många fler komma att dömas till döden (SVT den 13 november).

Skulle dödsdomarna verkställas är det i praktiken ett massmord på unga män och kvinnor som väntar i Iran.

Så vad gör Sverige?

Föga oväntat, delar vi ut skattebidrag till regimens förlängda arm.

”Faller regimen i Iran faller även islamismens starkaste fäste.”
Emma Jaenson

Imam Ali Islamic Center är en moské i Jakobsberg i Stockholm. Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi beskriver att moskén används “som bas för regimens verksamhet i Sverige”.

Under 2021 delade Myndigheten för stöd till trossamfund ut närmare 3,5 miljoner kronor till Islamiska Shiasamfunden i Sverige, där Imam Ali Islamic Center ingår.

Shekarabi påpekar nu mycket riktigt att vi bör ”stoppa bidragen, stänga centret” och skicka “ut imamen”.

Det låter som självklarheter. Det är också rimligtvis det minsta vi kan göra för att hjälpa den iranska befolkningen.

Man kan fråga sig varför vi över huvud taget har skattefinansierat den här typen av verksamhet? Och varför är man inte ett dugg förvånad?

Protesterna i Iran är nämligen inte heller enbart en iransk angelägenhet. Faller regimen i Iran faller även islamismens starkaste fäste. Det har således även stor betydelse för Sverige att regimen byts ut.

Och det finns mycket som Sverige kan göra.

Bland annat bör sanktionerna utökas. Flera av de iranska regimledarna har exempelvis sina familjer boende i väst. Det islamiska revolutionsgardet, det vill säga regimens viktigaste verktyg för att förtrycka befolkningen, bör komma med på terrorlistan. Ytterligare en viktig aspekt, enligt Shekarabi, är att upprätthålla ett fritt internet för de iranska demonstranterna. Regimen har tidigare kunnat kontrollera protesterna genom att exempelvis stänga ner internet (Axess TV den 10 november).

Men mer provocerande än det som inte görs, är tyvärr det som redan görs. Det minsta vi kan göra för att stötta det iranska folket är att sluta strössla skattepengar över mördarregimens förlängda arm i Sverige.

Emma JaensonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.