Annons

Varning för populism

Efter Ystads Allehandas artiklar om den rullstolsburna äldre kvinna som inte får plats på särskilt boende har många upprörts.
Ledare • Publicerad 27 mars 2014

Kommunens handläggare har dock följt regelverket, vilket också förvaltningsdomstolen slagit fast. Den hjälp kvinnan kan få i hemmet räcker, anser både biståndsbedömare och rätten.

Vem som har rätt till bistånd och vem som bestämmer det kan man ha synpunkter på. Och det har oppositionsrådet i Ystad, Kent Mårtensson (S). Han säger att många Ystadsbor vänt sig direkt till honom och därför tar han upp frågan på politisk nivå. Socialnämndens ordförande Karin Olsson Lindström (FP) gör det hon måste: låter kvinnans behov prövas av ansvariga tjänstemän, på samma sätt som gäller alla andra som ansöker om plats på särskilt boende. Beslutet har dessutom prövats rättsligt.

Annons

Kent Mårtensson får det att låta som att kvinnan i fråga är fråntagen en valfrihet som han skulle ha gett henne. Hur ska det beskedet tolkas? Kommer Kent Mårtensson om han vinner valet att garantera alla som vill ha plats på särkskilt boende att de ska få det? Eller ska han överta biståndsbedömningen från tjänstemännen?

De enskilda fallen är omöjliga för utomstående att sätta sig in i. Men det är viktigt att alla så långt som är möjligt bedöms på samma grunder. Det är inte socialnämnden eller dess ordförande som är oansvarig i det här fallet.

Däremot finns det anledning att varna för populism när politiker använder enskilda fall i svåra biståndsbedömningar för att ge sken av att ett negativt besked handlar om politiska motståndares ovilja att hjälpa äldre.

Samtidigt visar fallet, liksom många andra, att det finns behov av fler mellanformer av trygghetsboende, likt den typ som Ystadbostäder nyligen invigde. Det är inte säkert att särskilt boende, tillsammans med svårt sjuka, är den bästa miljön för den som behöver extra omsorg.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons