Annons

Viktigt markera mot våldet

Under de senaste veckorna har den organiserade brottsligheten återigen markerat sin närvaro i sydöstra Skåne. Både i Ystad och Simrishamn har kriminella gäng varit inblandade i uppmärksammade våldsbrott. De har agerat öppet och i båda fallen på ett sätt som riskerat att skada vanliga människor. Även om ingen utomstående ännu har drabbats fysiskt av våldet måste våldsupptrappningen ändå tas på största allvar. Agerandet följer precis det mönster som kännetecknar dessa krafters strategi för att skaffa sig makt.
Ledare • Publicerad 7 oktober 2010
Ulla-Lena Nilsson skulle kunna sjunka in i sitt broderande i timtal! Tidigare har hon inte vågat visa sina bilder men nu tar hon steget ut i offentligheten. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
Vackra garndockor.Foto: 
Ett pågående projekt.Foto: 

Även om en ytterst liten del av det civila samhället drabbas av våldet så etsar sig rädslan fast hos den stora massan genom hotet om våld. Med gängsymboler och ett aggressivt beteende tar de kriminella krafterna makten över tanken. Det är när den vanliga människan börjar ifrågasätta statens förmåga att skydda dem mot våld som den organiserade brottsligheten har segrat. Sett till detta är det viktigt att alla goda krafter reagerar snabbt och konsekvent.

Därför är det glädjande att se hur olika aktörer i regionen nu går samman i en gemensam insats för att sätta stopp för kriminalitetens framfart. Igår möttes företrädare för Ystads kommun och polisen. De diskuterade möjligheten till en bred samverkan inom kommunen för att få kontroll över utvecklingen. Bland annat uppmanas Ystads skolor att uppmärksamma eventuella rekryteringsförsök från de kriminella gängen.

Annons

Den här typen av initiativ är bra och nödvändiga för stoppa den organiserade brottslighetens försök att flytta fram sina positioner. Nu behövs också en stark unison röst från hela samhället. En röst som sluter upp bakom polisen, politikerna och andra samhällsföreträdare som arbetar mot brottsligheten.

För tre år sedan gick YA tillsammans med kommunerna i regionen ut med ett upprop mot hot och våld och för ett öppet samhälle. Aktionen kanaliserade den starka avsky och oro som fanns över gängens framfart. Nu måste vi i sydöstra Skåne återigen markera vår närvaro och tydligt visa att vi står upp för det öppna samhället.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons