Anders Gustafsson: Visst ska vi vara upprörda över Carin Jämtins öde på Sida
Att några generaldirektörer inte får förlängda förordnanden, som Migrationsverkets Mikael Ribbenvik och Sidas Carin Jämtin, har fått en del vänsterdebattörer att slå bakut.
Den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld menar exempelvis att Ribbenvik inte fick förlängt förordnande utgör ”ett steg närmare Ungern”. Och Helle Klein, på S-tidnignen Dagens Arbete, menar att fallet Carin Jämtin är ett exempel på sverigedemokratiska ”utrensningar”.
Att en nyvald regering som vill lägga om politiken möblerar om bland generaldirektörerna på statens myndigheter är dock inget konstigt. Vad man däremot ska ha ögonen på är vilka generaldirektörer som kommer i deras ställen. Här finns nämligen en osund tradition för den nya regeringen att komma till rätta med.
Enligt regeringsformens 12 kap 5§ skall vid tillsättning av statlig tjänst avseende fästas endast vid sakliga grunder, såsom förtjänst och skicklighet. Under Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons tid vid makten var det iögonfallande ofta liktydigt med att vara socialdemokrat.
En rapport om hur den statliga utnämningsmakten missbrukats, författad av juristen Adam Danieli på tankesmedjan Timbro, visade häromåret att 26 socialdemokrater fått nytt jobb som myndighetschefer under regeringarna Löfven/Andersson – fler än från alla andra partier, sammanlagt.
Danieli visade vidare att socialdemokrater dessutom har fått jobb på de största myndigheterna. Viktat efter myndigheternas storlek, är 90 procent av cheferna med politisk bakgrund socialdemokrater.
”Detta trots att hon inte hade sökt tjänsten. Detta trots att hon saknade de kvalifikationer som regeringen ställt upp som krav för tillsättningen.”Anders Gustafsson
Sa någon förtjänst och skicklighet?
Just Carin Jämtin, som nu alltså inte får förlängt förordnande på biståndsmyndigheten Sida, är ett illustrativt exempel på hur det gick till. Vad var hennes bakgrund?
I april 2017 avgick hon från posten som Socialdemokraternas partisekreterare tillika socialdemokratisk riksdagsledamot. Månaden efter utsågs hon till ny generaldirektör för Sida. Detta trots att hon inte hade sökt tjänsten. Detta trots att hon saknade de kvalifikationer som regeringen ställt upp som krav för tillsättningen.
Så visst är Carin Jämtins öde på Sida intresseväckande men det intressanta är inte hur hennes karriär på biståndsmyndigheten nu avslutas – utan hur den en gång började. Och undrar vän av (demokratisk) ordning: var höll alla de vänsterröster som nu är så hemskt ”upprörda” hus då?
Den nya regeringen behöver göra upp med den partipolitisering av utnämningsmakten som S gjort till sitt signum. Den bevisar regeringen bäst i handling, genom att verkligen utse efter förtjänst och skicklighet och hedra grundlagens ord och anda. Det betyder inte att partibakgrund behöver vara uteslutet – men det kan inte vara ett krav eller en ensam merit för tjänsten.
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.