Annons

Malin Lernfelt: Vuxna människor borde få handla öl och vin på Ica

Regeringen behöver släppa fram gårdsförsäljning. Även om det skulle stjälpa Systembolaget. Det vore en god sak.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 16 april 2023 • Uppdaterad 17 april 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker om att använda adjektivet vuxen när han beskriver sin politik. Att det behövs vuxna i rummet och att han efterfrågar det vuxna samtalet. Om man som politiker eftersträvar ett samhälle där människor är vuxna så är det en bra grej att behandla medborgarna som vuxna. Till exempel genom att visa respekt och hålla vad man lovat och inte säga en sak och göra något helt annat.

”Vuxna människor bör ges förtroendet att handla vin både på vingården och på Ica.”

I dagsläget ser det ut som om gårdsförsäljning av alkohol kommer att bli ännu ett av de områden där regeringen sviker väljarna. Under valrörelsen förra hösten var det ingen tvekan, självklart ansåg borgerligheten att det även i Sverige skulle vara möjligt att åka på vinprovning hos lokala producenter och köpa med sig ett par flaskor hem, och att möjligheten att handla direkt från svenska mikrobryggerier var en fråga både om frihet och om att bevara en levande landsbygd. Men nu tycks man inte lika övertygad längre.

Annons

Visserligen har näringsminister Ebba Busch (KD) uttryckt att “klart Sverige ska ha gårdsförsäljning”, men samtidigt lät hennes partikollega, socialminister Jakob Forssmed (KD), betydligt mer svävande när Svenska Dagbladet ställde honom mot väggen häromdagen. Ett utredningsförslag om att tillåta gårdsförsäljning håller på att beredas på Socialdepartementet men Forssmed kan trots det inte ge något löfte om, och i så fall när småskalig försäljning av egenproducerad alkohol blir tillåten.

Ett skäl till att besked dröjer är att det fortfarande finns frågetecken om svenska gårdars och mindre bryggeriers försäljning går att fogas samman med EU:s regelverk, utan att det riskerar att stjälpa Systembolagets monopol. Något som Kristdemokraterna med sin starka koppling till nykterhetsrörelsen, men även paternalistpartiet Socialdemokraterna är oroade över. Före detta socialminister Lena Hallengren (S), vill att regeringen begär ett förhandsbesked från EU-kommissionen om vad det skulle innebära att införa utredningsförslaget om gårdsförsäljning. Så att Systembolaget kan säkras.

Frågan är varför? Svenskarna är inte längre ett fattigt folk som super hejdlöst för att stå ut med den hårda vardagen. Drickandet har minskat och framför allt förändrats. Färre köper starksprit och fler tar ett glas vin till maten, men inget mer.

Om tillåten gårdsförsäljning är ett steg mot att Systembolaget går i graven så är det ingen tragedi. Tvärtom är det på tiden. Till syvende och sist handlar det om att regeringen i Kristerssonsk anda måste börja behandla människor som vuxna. Och vuxna människor bör ges förtroendet att handla vin både på vingården och på Ica.

Foto: Matthew Mead
Annons
Annons
Annons
Annons