Ystadsbornas imperium

Grattis Ystadsbo! Du är delägare i en hyfsat stor företagskoncern. 357 miljoner omsätter den. Förutom att vara fastighetsmagnat har du gett dig in i den välavkastande energibranschen, säkrat upp med lite hamn- och logistikverksamhet, kryddat med lite spa och toppat med en gnutta ren kultur.
Ledare • Publicerad 5 maj 2012
Foto: 

Din koncern är sinnrikt konstruerad för att inte betala någon skatt i onödan. Med koncernbidrag och aktieägartillskott i skön transaktionskonst i á la Oscar Reutersvärds omöjliga figurer kan du vara bekväm med att inte för mycket av Ystadbostäders fastighetsklipp går i väg till Anders Borg. Bättre att de pengarna finansierar dina teaterkvällar.

Om din investering är lyckad? Det beror på hur man ser på saken. De redovisade vinsterna är inte imponerande, det krävdes en stor fastighetsförsäljning på 55 miljoner för att det skulle bli lite pluringar.

Å andra sidan visar den försäljningen att det finns tillgångar att krama ur om kommunens stora skuldsättning blir allt för tung att bära. Det krävs ju en del för att täcka upp de drygt 600 miljoner i pensionsskuld som (efter Göran Perssons 90-tals-trick med de offentliga finanserna) ligger utanför kommunens balansräkning och som det inte reserverats några medel till. Eller investeringen på en halv miljard i arenan, som enligt kommunens årsredovisning spräckte tidigare investeringsplanen med 360 miljoner kronor. Att det är väl mastigt konstateras: ”Efter att fritidsanläggningarna färdigställts behöver investeringsnivån sänkas drastiskt så att externfinansiering via lån kan upphöra.” Och inte att förglömma, Nedraby vattenverk vars ombyggnad kan komma att kosta 170 miljoner mot tidigare kalkylerade 110 miljoner.

Så det behövs lite kapital att kunna ta av. 1,6 miljarder kronor värderas koncernens tillgångar till och skulderna till nästan 1,4 miljarder – drygt 430 av dem är interna lån från kommunen. På pappret är det inte världens starkaste soliditet, men det verkliga värdet lär vara betydligt högre. Fast å andra sidan lär det knappast ingå i Kristina Jönssons eller Kent Mårtenssons planer att lägga ut Ystads Energi eller Ystadbostäder på Blocket.

Förresten: kanske vill du som ägare veta vad du och dina ägarkompisar betalar för de höga chefernas och styrelseledamöternas tjänster? De ska trots allt se till att dina investeringar ger god avkastning.

Det är nu inte helt lätt. Märkligt nog. Innan du köper aktier i ett börsnoterat bolag kan du i årsredovisningen få reda på exakt vilka villkor som gäller för varje enskild styrelseledamot och högre chef i bolaget. Värdet av löner, förmåner och pensionsavtal redovisas.

Men i din koncern Y-tornet är det inte så snyggt upplagt. Kanske är meningen att du inte riktigt ska veta. Du är ju bara ägare. Förresten är du med stor sannolikhet kund också. Ansluten till elnätet är du, kanske förbrukar du fjärrvärme, måhända bor du i en hyresfastighet hos Ystadbostäder, kanske frekventerar du Saltsjöbaden och teatern eller tar en tur med en av de färjor som angjort din hamn.

Av kommunens i övrigt välfyllda årsredovisning framgår det inte vilka villkor som gäller för de höga befattningshavarna i bolagen. I koncernredovisningen, som inte finns utlagd på kommunens hemsida, får du några ledtrådar. Arvoden till styrelseledamöter och de tre vd:arna i koncernen buntas ihop i en klump till 3,5 miljoner kronor plus 723 000 i pensionskostnader.

Vd:arna i bolagen har det rätt tryggt om ägarna (nämen det är ju du!) är missnöjda med hans värv (det är en man). De tre får nämligen lön i två år från ägarna om de får kicken. Det är ju schyst av dig. Av Ystad Energis årsredovisning framgår att vd också ska få pensionspremier inbetalda fram till 65 års ålder.

Självklart ska du som ägare kräva en ordentlig redogörelse av lönevillkor och förmåner i de kommunala bolagen, väl i klass med den som avkrävs börsnoterade bolag. Och kanske intressera dig lite mer för bolagens affärer. Det är trots allt ditt och dina grannars företagsimperium.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.