Annons
Nyheter

Snabbfärjas påverkan ska utredas

Våghöjden ska mätas och samtidigt ska frågan om katamaranen Leonora Christinas svallvågor bidrar till erosionen redas ut.
Nyheter • Publicerad 3 september 2011

Det står klart efter det möte, som Ystads kommun, Ystads hamn, rederiet, Transportstyrelsen och länsstyrelsen, höll på torsdagen.

– Vi ska även ge en konsult i uppdrag att reda ut vilka åtgärder man kan vidta öster om Almhövden, där problemen med höga svallvågor är som störst, säger Bo Lönnerblad (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Efter sommarens klagomål på svallvågorna efter Leonora Christina har rederiet Bornholmsfærgen lagt om rutten och går nu söder om Svartgrundet. Men det har inte nämnvärt förbättrat situationen i Löderups strandbad.

– Vi mäter kontinuerligt våghöjden och vi har inte märkt någon skillnad, säger Christer Eriksson, erosionsansvarig i föreningen Rädda Löderups strandbad.

Om inte läget snarast förbättras, överväger han att polisanmäla rederiet.

– Vi är oroliga att någon ska komma till skada. De höga och kraftiga svallvågorna kommer plötsligt och utan förvarning och gör det livsfarligt att bada vid Almhövden.

I slutet av september ska rederiets våghöjdsmätning och utredning av svallvågornas inverkan på erosionen vara klar.

– Professor Hans Hanson har lovat att analysera resultatet vad gäller Löderups strandbad åt oss. Men redan nu har han slagit fast att svallvågorna inte påverkar erosionen i Sandskogen, säger Bo Lönnerblad.

I januari lämnar Ystads kommun in en ny tillståndsansökan om strandfodring. I den kan eventuella åtgärder vid Almhövden även ingå.

Taner Caliskan
Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons