Annons
Nyheter

Bildbibel visar upp människans inre

Att ta fram en illustration av hur kroppen ser ut inuti är väldigt kostsamt. Därför satsar nu Lövestadsförlaget Anatomy bible på att skapa en bas med bilder som andra företag sedan kan hyra. I går anordnade förlaget också boksläpp.
Nyheter • Publicerad 23 september 2011
Bo Veisland, Jan Persson och Ingemar Ihse framför några av de bilder av människans inre som tagits fram av Lövestadsförlaget Anatomy bible.
Bo Veisland, Jan Persson och Ingemar Ihse framför några av de bilder av människans inre som tagits fram av Lövestadsförlaget Anatomy bible.Foto: Albin Brönmark
Illustrationerna är gjorda av Bo Veisland.
Illustrationerna är gjorda av Bo Veisland.Foto: Albin Brönmark

Jan Persson, som står bakom förlaget, säger att kostnaden för medicinska illustrationer snabbt kommer upp i stora summor. En bild kan ta i genomsnitt 36 arbetstimmar att skapa.

Affärsidén är därför att lägga upp illustrationer och animationer som sedan andra kan få hyra till sina publikationer.

Annons

- Vi hyr ut via ett företag i London. Än så länge har bilderna förekommit i bland annat Illustrerad vetenskap.

Jan Persson berättar att ett tänkbart användningsområde är att personer som köper ett medicinskt lexikon samtidigt får en kod med vilken de kan logga in på en hemsida och på så vis även får tillgång till rörliga bilder.

I dag finns ungefär 50 illustrationer. Tanken är att det ska bli 500.

Även om förlaget ligger i Lövestad så finns ateljén där Bo Veisland skapar illustrationerna i Lund. Han och Jan Persson träffades för många år sedan och under en period var också båda bosatta i Lövestad.

- Jag har arbetat med att göra bilder till undervisning i biologi och zoologi. På så vis kom jag in på medicinska bilder, berättar Bo Veisland.

Han har också haft uppdrag för bland annat tv-produktioner.

Någon gång under slutet av 1990-talet började Bo Veisland och Jan Persson på allvar att diskutera idén att hyra ut bilder.

En bit in på det nya århundrandet startade Anatomy bible. Företaget är i dag ett dotterbolag till Jan Perssons andra verksamhet Söderlen bostäder AB.

I fokus för gårdagens arrangemang på Karlssons hörna i Lövestad stod boken En annorlunda resa i vårt inre.

Författare är Ingemar Ihse och Bo Bjelvehammar. Illustrationerna är gjorda av Bo Veisland och en del av dem ingår i den bas förlaget håller på att bygga upp.

Annons

Ingemar Ihse, professor emeritus i kirurgi, anser att Bo Veislands bilder skiljer sig från konkurrenternas.

- Gentemot andra bilder innehåller de här ytterligare en dimension. Det är lite konst över dem. Absolut världsklass.

Boken är tänkt som en presentbok för alla som är intresserade av hur människan ser ut på insidan.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons