Nyheter

Vetemoppar står högst i kurs

Här är det en för alla och alla för en som gäller. Barnen älskar hästarna och känner ett stort ansvar.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2011
Dags för knattegruppen att ta över ridhuset. Men först ska hästarna sadlas av, borstas och ses över innan de minsta får sadla på igen och gå ut i ridhuset.
Dags för knattegruppen att ta över ridhuset. Men först ska hästarna sadlas av, borstas och ses över innan de minsta får sadla på igen och gå ut i ridhuset.Foto: 
Iza Jönsson, Emilia Westerlund, Carolina Sandström, Alma Lövgren, Sann Borgqvist, Amalia Lövgren och Ida Stålbrandt med Musse i famnen fördelar dagens sysslor i stallet. foto: bass nilsson
Iza Jönsson, Emilia Westerlund, Carolina Sandström, Alma Lövgren, Sann Borgqvist, Amalia Lövgren och Ida Stålbrandt med Musse i famnen fördelar dagens sysslor i stallet. foto: bass nilssonFoto: 
Malva Johansson vill gärna rida på Betty Boop i dag. Men det är inte alltid eleverna får välja häst. Ibland är det Maria Wästerlund som bestämmer.
Malva Johansson vill gärna rida på Betty Boop i dag. Men det är inte alltid eleverna får välja häst. Ibland är det Maria Wästerlund som bestämmer.Foto: 

På Södergårds ridskola är det självklart att alltid kolla över hästen och ge den skötsel som behövs efter en ridtur. Och för tonårstjejerna är det inte en läcker moped som står överst på önskelistan när de fyller 15 år.

– Nää, säger de i kör, vi kör vetemoppar.

Ida Stålbrandt, 8 år, är vår första bekantskap i stallet. Hon står och kelar med Musse, en av fyra stallkatter, och den som är absolut bäst på att jaga möss.

Hans päls är stålgrå och väldigt mjuk och skön. Så det är helt förståeligt att Ida går och stryker sitt ansikte mot Musses mjuka kropp.

– Jag tror att jag ska rida Heidi i dag, säger hon. Jag gjorde uppehåll i ridningen under några år men nu ska jag börja igen.

Hon försvinner bort i stallgången för att hämta vad hon behöver inför ridlektionen som hålls i gårdens ridhus.

Maria Westerlund, som är förskollärare i Vollsjö har haft verksamheten med ridskolan igång sedan 2006. Hon har 25 hästar, allt från A-ponny till stora, varav några på foder men som ändå ingår i ridverksamheten.

Som en magnet

Ridstallet i Lövestad är som en magnet för de ridintresserade ungdomarna. Och så fort de har en möjlighet kommer de till stallet för att hjälpa till med hästarna och annat som måste göras.

– Några av flickorna är här varenda helg från morgon till kväll, säger Maria. Det är som en fritidsgård fast med hästar.

Förmiddagens ridpass är snart slut och nu börjar nästa pass elever att droppa in. Det är den knattegruppens tur om en liten stund. Och Idas lilla syster har kommit.

– Jag hjälper dig med skyddsvästen, säger hon och ser till att lillasyster är ordentligt säkrad med väst och hjälm.

– Det är jättenoga, säger Carolina Sandström och Sanna Borgqvist, båda 15 år och hästälskare.

Men killar då?

– De tar vi med hit så de får hjälpa till, säger tjejerna och skrattar gott.

Sköthästar

Många av ridtjejerna, för det är mest tjejer som rider, har så kallade sköthästar som de har ansvar för.

– Det innebär att man verkligen tar ansvar för ”sin” häst, säger Sanna. Man ska mocka, se till att boxen är fin och vattenkoppen ren med mera. Hästen ska borstas och samtidigt kollar man så allt ät okej med ben och hovar. Sadel och träns ska hållas rena och smörjas, med mera. Det är alltså en del att hålla reda på. Och genom att de yngre eleverna är med och tittar på så lär ju de sig. Vi gör detta och rider för att det är så roligt. Vi tävlar bara klubbtävlingar för det räcker för oss.

Eleverna, cirka 90 stycken, rider dressyr och hoppar.

– En kul grej just nu är att vi har en pappagrupp som rider tillsammans, säger Maria.

Två kilo hö

Alma och Amalia går förbi med varsin Ikeakasse fylld med hö.

De ska över till det andra stallet och mata sina skötehästar.

– De ska ha cirka två kilo hö morgon och kväll, säger tjejerna.

Plötsligt fylls stallet av hästar barn och föräldrar. En grupp har ridit färdigt och det är dags för nästa att ta över.

Taner Caliskan
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.