Nyheter

Fler resenärer krävs för vindskydd

Busshållplatsen längs väg 11 i Lunnarp har nästan så många påstigningar som behövs för att få bidrag till ett vindskydd från Skånetrafiken. Men nära skjuter ingen hare och därför är det upp till kommunen om hållplatsen ska få en busskur.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012
Nadja Eriksson är upprörd över att det lilla vindskydd som fanns vid busshållplatsen längs väg 11 tagits bort och att det inte finns några planer på att ersätta den.
Nadja Eriksson är upprörd över att det lilla vindskydd som fanns vid busshållplatsen längs väg 11 tagits bort och att det inte finns några planer på att ersätta den.Foto: Mark Hanlon

– Hållplatshandboken går enbart efter antal påstigningar och vi jobbar efter regelverket. Det är kommunerna som köper in olika sorters busskurer och vindskydd, sedan kan de få hälften i bidrag från statliga medel, säger Jörgen Sjödahl, projektledare på avdelningen för strategisk utveckling och en av dem som tar fram hållplatshand- boken på Skånetrafiken.

Anna Carlson Archer, trafikutvecklare trafikområde Ystad, har koll på statistiken. Enligt henne är antalet påstigande i riktning mot Lund är cirka 11,8 stycken per dag. För att få bidrag till vindskydd krävs det 15 påstigningar.

– Det låter inte som så mycket men det är det. Därför är det många hållplatser som inte håller måttet för att få vindskydd, säger Jörgen Sjödahl.

Han säger att det är många som hör av sig för att de vill ha en busskur.

– Jag kan förstå de som åker kollektivtrafik men det är ingen billig pjäs. Det kostar cirka 60 000 kronor för det billigaste vindskyddet.

Om kommunen själva bekostar en busskur är de också de som måste betala kostnaden för skötseln.

– Uppnår man inte kvoten så finns det tyvärr ingen möjlighet till bidrag, säger Jörgen Sjödahl.

Som det stod i fredagens artikel i YA togs kommunens gamla vindskydd bort när man handikappsanpassade hållplatsen i Lunnarp. Trafikverket sa då att de kunde sätta tillbaka skyddet om kommunen ansökte om det.

– Det sågades av under vägarbetet så det är inte aktuellt, säger gatuchef Peter Svensson.

Kommunen har bett om ett möte med Skånetrafiken och Trafikverket.

– Vi har en del frågor som vi vill ta upp med dem och det gäller inte bara busshållplatsen i Lunnarp.

Förutom busshållplatsen i Lunnarp ska kommunen diskutera Brösarps gamla busshållplats på mötet.

– Hur det blir med vindskyddet kan jag nog inte svara på förrän efter att vi har haft mötet, säger Peter Svensson.

Ann-Louise Olander
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.