Från blått till rött i Danmark
Och Danmark får sin första kvinnliga statsminister.
Vad innebär det för Danmark? Och hur kommer det att påverka Sverige och resten av Europa?
Resultatet av folketingsvalet den 15 september blev ingen stor överraskning. Som många hade förutspått blev det en röd majoritet.
Efter tio år med en regering ledd av det liberala Venstre tillsammans med Konservative, och med stöd av Dansk Folkeparti, ser det nu ut att bli en regering ledd av Socialdemokraterna och av Danmarks första kvinnliga statsminister, Helle Thorning-Schmidt.
Paradoxalt nog är Venstre fortfarande det största partiet, medan Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på mer än hundra år (!). Framför allt blev valet en framgång för det socialliberala mittenpartiet Radikale Venstre och dess ledare Margrethe Vestager, och för den röd-gröna, vänsterradikala Enhedslisten och dess populära ledare Johanne Schmidt-Nielsen.
Det mest sannolika är att Socialdemokraterna kommer att bilda regering tillsammans med RV och med Socialistisk folkeparti (SF). Samtliga tre partier ”pekar”, som det kallas i Danmark, på Thorning-Schmidt som statsminister.
Vem är då Helle Thorning-Schmidt?
För några år sedan fick den dåvarande Europaparlamentarikern smeknamnet ”Gucci-Helle” efter det italienska lyxmärket, eftersom hon i många partikollegers ögon ansågs vara lite för elegant. Å andra sidan gjorde hon sig känd för ett starkt socialt samvete, och var drivande för att skärpa EU-lagstiftningen inom bland annat arbetsmiljöfrågor.
Men det viktigaste är trots allt vad en röd regering kommer att betyda för Danmark.
Den viktigaste frågan för en ny regering kommer att vara ekonomin. Socialdemokraterna har utlovat en ”kickstart” av den danska ekonomin och omfattande reformprogram. Men om en rödmärkt politik kan lyfta den danska ekonomin ur krisen återstå att se. Framför allt måste de partier som bilar regering enas om den så kallade ”efterlönen”.
Andra länder kommer också uppmärksamt att följa hur den danska invandrings- och integrationspolitiken kommer att utvecklas. Bara det faktum att Dansk folkeparti nu marginaliserats kan bidra till ett mer humant tonläge i debatten och en öppnare politik.
Visserligen har Socialdemokraterna hittills stöttat den blå regeringens hårda linje, men kommer i regeringsställning att behöva kompromissa med Radikale, SF och Enhedslisten, som kräver en mjukare linje. Om den danska invandringspolitiken kan slå in på en sundare väg kommer att bli mycket intressant att följa!