Annons

Börsen steg nästan 6 procent

Det blev riktigt rally på Stockholmsbörsen på tisdagen.
Näringsliv • Publicerad 27 september 2011

Besked om besparingar i Grekland höjde humöret rejält både i Stockholm och på de ledande Europabörserna.

När handeln stängde på Stockholmsbörsen på tisdagen hade OMXS-index stigit med 5,7 procent till 288,3.

Annons

Kurserna steg redan i morgonhandeln, men farten tilltog när den grekiska finansministern Evangelos Venizelos förklarade att Grekland kommer att få det nödlån som landet behöver för att undvika konkurs.

– Utbetalningen kommer att ske och den kommer att ske i tid, sade Venizelos enligt nyhetsbyrån Reuters.

Venizelos sade också att beslut om ytterligare nedskärningar, som krävs för att mer nödlån ska betalas ut, väntas fattas i oktober. Det mesta tyder också på att de tveksamma ledamöterna från regeringspartiet Pasok har rättat in sig i ledet och kommer att rösta för besparingsförslagen.

Venizelos räknar med godkänt för en ny omstridd fastighetsskatt i parlamentet, där Pasok har en knapp majoritet. Det minskar risken för fördjupad skuldkris och bankkris i Europa.

De bedömningarna fick börskurserna att stiga över hela Europa. I Stockholm tillhörde storbankerna vinnarna med ett indexlyft på 8,4 procent. Starkast gick Nordea som lyfte med 9,9 procent. Swedbank steg med 8,9 procent, SEB med 7,9 procent och Handelsbanken med 5,5 procent.

Energibolagen steg också kraftigt, Lundin Petroleum var upp 8,9 procent och Alliance Oil 5,7 procent.

Skanska meddelade på morgonen att bolaget investerar 445 miljoner kronor i en ny laboratorie- och kontorsbyggnad i Boston i USA. Ett av Skanskas amerikanska dotterbolag köpte marken i fjol. Skanskas aktiekurs steg 6,1 procent.

Även de ledande Europabörserna steg kraftigt på tisdagen: Londonbörsens FTSE-index med 4,2 procent, Parisbörsens CAC-index med 5,7 procent och Frankfurtbörsens DAX-index med 5,3 procent.

Taner Caliskan
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons