Här satsas på hembryggt

Inne i en av stallbyggnaderna på Stockeboda gård pyser det och luktar en aning sött. Här är man just nu mitt uppe i provproduktionen. Recept testas och malt blandas. Och inom kort kommer gården ha en alldeles egen ölproduktion.
Näringsliv • Publicerad 25 september 2009
Foto: 
Anders Johnson, en av gårdens ägare.
Anders Johnson, en av gårdens ägare.Foto: 
Foto: 

Förberedelserna har pågått i ett helt år, men nu är det snart verklighet – Stockebodaölet.

– Alltihop började med att vi deltog i en tillväxtskola via Sparbanken Syd under 2008. Det ledde till att vi förra hösten, mitt i lågkonjunkturen, bestämde vi oss för att dra igång tre stora projekt, berättar Anders Johnson, en av gårdens ägare och drivkrafter.

För det första utökades cateringverksamheten och nya släp och tält köptes in.

För det andra byggde man en 500 kvadratmeter stor hall på gården. Detta för att kunna erbjuda många olika aktiviteter även vid dåligt väder. Och sist, men absolut inte minst, kom alltså ölproduktionen.

– Utrustningen köpte vi från en skola i Jönköping. Den är snudd på helt ny, berättar Anders Johnson och pekar på de stora bubblande behållarna.

Här ska det kokas, silas, jäsas och smakas. Resultatet ska bli gårdens alldeles egna öl. Men någon storproduktion blir det inte tal om, även om kapaciteten skulle kunna ligga på omkring 40 000 liter per år.

Grejen blir i stället att köra vidare på Stockebodas urkoncept, med upplevelser och ny kunskap. – Vi ska bland annat ordna ölprovningar och hålla kurser i hur man brygger själv, berättar Anders.

Via en webbutik kommer besökarna kunna köpa all utrustning som behövs för hemmaproduktion.

Dessutom ska kunderna kunna göra specialbeställningar av öl, fixa egna etiketter till exempelvis födelsedagsfestens flaskor och självklart även njuta den nya drickan i gårdens restaurang.

– Det här är ett steg ut i det okända för oss, men vi tror på idén och det ska verkligen bli spännande att komma igång, säger Anders.

Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.