Annons

Nya besparingar väntas på SAS

Flygbolaget SAS, med vd Rickard Gustafson, ska på onsdag presentera en ny strategi.
Näringsliv • Publicerad 12 september 2011

Jacob Pedersen, dansk SAS-analytiker, räknar med nya besparingar i miljardklassen.

– Jag räknar med att SAS behöver sänka kostnaderna med omkring en miljard kronor under de kommande åren. De behöver göra det för att inte tappa i förhållande till konkurrenterna, säger Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank.

Annons

Rickard Gustafson, som har varit vd för SAS i drygt sju månader, har tidigare pekat på fyra områden som den nya strategin ska omfatta. Den första punkten, och den klart viktigaste, enligt Jacob Pedersen, är att skapa förutsättningar för lönsam tillväxt.

– Detta kommer definitivt att inkludera mer besparingar och ökad effektivitet.

Han tror dock att Gustafson månar om relationen med facken och därför inte presenterar neddragningarna som ännu ett stort sparpaket där ett visst antal medarbetare berörs. Snarare kommer han att tala om löpande effektiviseringar som en del i den dagliga verksamheten.

– Sättet som de nya besparingarna kommuniceras på är mycket viktigt. Han måste definitivt leverera dem på rätt sätt, säger Pedersen.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons