Annons

Överenskommelse om EU-budgetregler

EU-parlamentet och medlemsländerna har nått en principöverenskommelse om hur EU:s budgetregler ska stramas upp, uppger AFP.
Näringsliv • Publicerad 15 september 2011

Det handlar om hur skuldkriser ska undvikas i framtiden.

Åtgärden ses som avgörande för att kunna undvika nya skuldkriser, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till icke namngivna källor i EU-parlamentet.

Annons

– Det finns en principöverenskommelse om ett antal lagförslag som går under namnet sex-pack, sade en av källorna.

Enligt denna källa kommer uppgörelsen att presenteras för EU:s finansministrar på ett möte i Polen i morgon.

Orosmolnen kring skuldkrisen i eurozonen såg ut att skingras något under förmiddagshandeln. Europeiska börser steg överlag i sällskap med både euron och de långa statsobligationsräntorna i länder som Tyskland och Sverige.

Euron kostade vid tiotiden på förmiddagen uppåt 9:22–9:23 kronor, vilket kan jämföras med ett pris på 8:92 kronor för en vecka sedan. Även mot dollarn strävade euron uppåt, fast inte lika markant.

Sveriges tioåriga statsobligation hade samtidigt lyft till 1,88 procent, mot den historiska bottennoteringarna under 1,70 procent tidigare i veckan.

Det hårda räntetrycket mot krisländerna i eurozonen består dock. Räntan på tioåriga statsobligationer från Grekland pendlar kring 25 procent.

Ett pågående orosmoment är fortfarande lösningen på kravet på säkerheter för nya nödlån till Grekland. Enligt Finlands statsminister Jyrki Katainen kan en lösning komma snart och den kan bli "ganska innovativ".

– Inom några dagar, senast inom ett par veckor, måste vi nå en överenskommelse, säger Katainen i en intervju med den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Kravet på säkerheter från Finlands sida togs upp redan den 21 juli, då euroländerna beslöt att försöka sjösätta ett andra stödprogram till Grekland. Sedan dess har Grekland och Finland gjort upp om en modell, som fått hård kritik från andra euroländer.

I går förklarade Österrikes finansminister Maria Fekter att planen nu är att göra säkerheterna så dyra att bara Finland väljer att använda dem.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons