Annons

Saab får prövningstillstånd

Hovrätten ger prövningstillstånd till Saab Automobile.
Näringsliv • Publicerad 19 september 2011
Foto: 

Begäran om rekonstruktion, som tingsrätten i Vänersborg sade nej till, ska nu prövas. Ett nytt beslut om rekonstruktion kommer troligen inom några dagar.

Strax efter hovrättens positiva besked om prövningstillståndet kom en kort reaktion i form av ett pressmeddelande från Saabs ägarbolag Swedish Automobiles huvudkontor i nederländska Zeewolde.

Annons

I detta konstateras att Saab Automobile är "tillfreds med beslutet och nu inväntar den fortsatta utvecklingen".

Men att hovrätten ger prövningstillstånd innebär inte att man per automatik säger ja till en företagsrekonstruktion.

– Det signalerar inte utgången i sakfrågan, säger hovrättsrådet Peter Islander.

Enligt honom kan man behöva tränga djupare in i materialet.

När hovrätten ska diskutera rekonstruktionsansökan är oklart. Frågan kommer emellertid att avgöras ganska snart, det handlar om några dagar. Ärendet handläggs fortfarande med förtur. Däremot behöver hovrätten inte motivera sitt ja till prövningstillståndet.

– Det hänger ihop med att det finns konkursansökningar mot Saab och vi försöker undvika att processerna krockar med varandra, sade Islander i förmiddags när han motiverade varför ett beslut kan väntas tämligen raskt.

Hade det blivit ett nej hade IF Metall anslutit sig till de fack som lämnat in en konkursansökan, för att inte gå miste om den statliga lönegarantin av formella skäl.

– Det är positivt att Saab fick prövningstillstånd. Ett steg i rätt riktning. Nu hoppas vi också att det blir beslut om en rekonstruktion och det snabbt, säger IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll.

– Vår deadline är tisdag eftermiddag. Givetvis hoppas vi slippa lämna in konkursansökan, men vi kan inte vänta längre, säger Lars Ankarfjäll.

Sedan tidigare har Unionen och Ledarna begärt Saab i konkurs liksom den japanska underleverantören Takata-Petris bolag i Tyskland, Rumänien och Polen.

Annons

Den första konkursförhandlingen som gäller fackens ansökan är planerad till på måndag. Men facken har sagt att man kan tänka sig att skjuta upp förhandlingen om hovrätten inte hunnit ge rekonstruktionsbeskedet innan dess.

Facken önskar att Saab får rekonstruera verksamheten. Om bolaget får gå in i rekonstruktion skyddas det mot konkurs, utmätningarna stoppas och de anställdas löner betalas av den statliga lönegarantin.

IF Metallbasen Stefan Löfven har efter sitt Frankfurt-möte i slutet på förra veckan med vd:n för distributören Pang Da under helgen även haft kontakt med biltillverkaren Youngmans vd, Rachel Pang. Bägge dessa kinesiska Saab-partners har då uppgivit att deras investeringar innebär tillverkning både i Trollhättan och så småningom i Kina för att få tillgång till den kinesiska marknaden, enligt Löfven.

Båda företagen ser Saabs problem som temporära, i avvaktan på nödvändiga kinesiska beslut, och anser att Saab har framtiden för sig, enligt Stefan Löfven.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons