Annons

Saab överklagar på måndag

På måndag lämnar Saab Automobiles ägare Swedish Automobile in sitt överklagande av tingsrättsbeslutet att neka företaget rekonstruktion till hovrätten.
Näringsliv • Publicerad 9 september 2011

Saabs kinesiska partners "är inte glada" över avslaget, säger Saabs vd. IF Metall avvaktar till efter helgen med att begära Saab i konkurs.

Överklagandet ska förbättras med nya uppgifter, sade Saabs vd Victor Muller i P 1-morgon, utan att precisera sig närmare.

Annons

Muller sade också att han vid ytterligare ett eventuellt rättsligt bakslag är beredd att gå till Högsta domstolen.

Enligt honom har Saab pengar till arbetarnas löner, men kan enligt lagen inte betala ut dem på grund av leverantörsskulderna.

Victor Muller har sedan beskedet från tingsrätten haft upprepade kontakter med de kinesiska samarbetspartnerna Pang Da och Youngman som är beredda att investera motsvarande 2,2 miljarder kronor, men först måste invänta godkännande från kinesiska myndigheter.

– De är inte glada. De hade hoppats att rekonstruktionen skulle gå igenom. De jobbar väldigt intensivt med oss nu så att vi kan göra dokumentationen kraftfullare när vi överklagar. Domstolen var tydlig med i vilka delar den ville ha klarare besked. Och det ska vi ordna.

– Vi jobbar hela helgen. Ingen skillnad mot förut. Vi jobbar alla helger, säger Victor Muller.

Tingsrätten ansåg bland annat att det är oklart om och i så fall när kinesiska myndigheter kommer att godkänna avtalen. Dessutom är det osäkert om de pengarna ens räcker till för få i gång och driva Saab.

TT: Kommer ni i överklagandet att berätta när de kinesiska pengarna kan betalas ut?

– Vi ska komma så nära det vi kan.

TT: De har ju redan betalat förskott för bilar. Kan de sätta in mer kontanta medel nu?

– Tror du inte att vi skulle betala lönerna då. Vi gör allt vi kan för att få in pengar till lönerna. Jag skulle fråga dig om jag trodde det hjälpte, säger Victor Muller.

Annons

IF Metall avvaktar till efter helgen med att begära Saab i konkurs. Det ansåg en mycket stor majoritet efter träffen med IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven på förmiddagen.

"Medlemmarna anser att vi ska pröva alla möjligheter för företagets fortlevnad innan vi begär företaget i konkurs. Efter samtal med företagsledningen anser vi att det fortfarande kan finnas möjligheter att lön kan utbetalas de närmaste dagarna", skriver Stefan Löfven och Håkan Skött i ett gemensamt meddelande.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons