GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Socionomen som startade eget

Efter en lång karriär som socionom och utredare sa Gun Martinsson upp sig och startade eget konsultföretag.
Näringsliv • Publicerad 30 mars 2010
I hemmet i Harlösa har Gun Martinsson sin företagsutrustning. "Dator, telefon och kalender är vad jag behöver, förutom mina erfarenheter och kunskaper", säger hon.
I hemmet i Harlösa har Gun Martinsson sin företagsutrustning. "Dator, telefon och kalender är vad jag behöver, förutom mina erfarenheter och kunskaper", säger hon.
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Nu arbetar hon på privat basis med att lotsa folk rätt i myndighetsdjungeln. "Jag tycker inte dagens socialtjänst är värd namnet", säger hon.

"Malin" står det med snirkliga bokstäver på dörren in till Gun Martinssons kontor. Det är här, från dotterns gamla sovrum i huset i Harlösa, hon sköter sitt eget och purfärska företag.

– Men mitt arbetsområde sträcker sig genom hela sydöstra och mellersta Skåne. Bara man bor inom ett rimligt avstånd så hjälper jag gärna till med råd och stöd, säger Gun Martinsson, som är född och uppvuxen i Rydsgård.

Viljan att hjälpa människor fick henne att lämna en fast anställning och en nästan 30 år lång yrkesbana inom den offentliga sektorn bakom sig.

– Jag är utbildad förskollärare och socionom och har arbetat inom den kommunala socialtjänsten i flera olika kommuner, berättar hon.

Visst trivdes Gun Martinsson med sitt yrkesval. Det var själva organisationen hon till slut blev less på.

– Samhället blir allt hårdare belastat, men resurserna inom socialtjänsterna dras ner. Tiden räcker inte till för klienterna, ändå ska man hinna med omorganiseringar, utbildningar och systembyten. Är det konstigt att arbetsglädjen försvinner?

Just resurstillgången inom socialtjänsten får Gun Martinsson att vässa tonen.

– Man möter familjer som är i behov av hjälp, men det finns inga pengar och ingen tid. Ändå ska det kallas för en tjänst, suckar hon.

För drygt två år sedan fick Gun Martinsson så nog. Hon tog tjänstledigt, började läsa kurser inom bland annat entreprenörskap och arbetsrätt vid Lunds universitet och sa sedermera upp sig.

– Det var ett otroligt stort steg att ta. Men mina barn är stora och jag själv börjar bli till åren. Det var liksom nu eller aldrig, säger hon.

Sakta men säkert formade Gun Martinsson så grunden till ett eget företag. Hon ville ta vara på sina kunskaper, fast använda dem på ett annat sätt.

– Jag tänkte att jag kan ju allt det här. Jag vet hur myndigheterna arbetar, jag talar deras språk och vet vilka möjligheter som finns. Jag måste kunna hjälpa folk utanför socialtjänsten.

Resultatet blev Din samhällslots i Skåne, Gun Martinssons egna satsning på stöd och råd för privatpersoner, rörande alltifrån trubbel med försäkringskassan till bidragsansökningar.

Hon menar bland annat att alltför många inte känner till sina rättigheter.

– Och vet man inte vad som gäller vågar man heller inte stå på sig, säger Gun Martinsson, som just nu är ute på marknadsföringsturné runt om i Skåne.

– Jag har fått väldigt bra respons. Folk verkar hålla med om att mina tjänster behövs.

Den som vänder sig till Gun Martinsson får 15 minuters fri rådgivning. Därefter är det timtaxa som gäller.

Men är folk verkligen villiga att betala för en tjänst som man kan få gratis på annat håll?

– Förhoppningsvis. Vänder man sig direkt till en myndighet kan man få spendera timmar i telefonen. Man köar, kopplas runt och skickas fel. Hos mig får man hjälp direkt.

– Och tid är ju också pengar.

Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.