Annons
Nyheter

1 000 barnporrsidor på nätet spärras

Nyheter • Publicerad 16 maj 2005

Teleoperatörerna Telia och Telenor startar i samarbete med Rikspolisstyrelsen ett barnporrfilter. Cirka 1kända barnporrsidor på internet finns på den lista över sidor som ska stoppas.

- Det kommer att komma till fler sidor allt eftersom de upptäcks och polisen kompletterar sina listor, säger Telenors svenska informationschef Moniqa Löfstedt till TT.

Annons

Länge har landets teleoperatörer, polisen, Rädda Barnen, regeringen och andra organisationer diskuterat hur man på bästa sätt ska kunna sätt stopp för pedofiler och barnporr på internet. Tidigare har till exempel Telia valt att stänga av och polisanmäla användare som har och tillhandahåller barnporr på sina sidor.

Det sker varje dag året runt. Sedan det 1999 blev olagligt att inneha barnporrbilder har ett 80-tal svenska domar avkunnats. Däremot är det ännu inte olagligt att titta på barnporr enligt svensk lag.

- Det är bra att det här görs, men för att ha effekt kräver det ständiga uppdateringar och det man når är ändå bara en liten del av den barnporr som sprids, säger Per-Erik Åström på Rädda Barnens kriscentrum, som bland annat jobbar med barnporrfrågor.

Sedan i september förra året har Telenor i Norge haft ett barnporrfilter, som innebär att den som kommer in på en sida med barnporr får en stor stoppskylt över hela skärmen med en uppmaning att anmäla barnporr till polisen.

- Vi ser det som effektivare än att försöka stänga sidor. Det sker också, men oftast finns den sidan i ett annat nät och andra länder, där vi inte kan ingripa, säger Moniqa Löfstedt.

Hur utfallet blir i Sverige vet man ännu inte, men Telenors nät når 20 procent av den svenska internetanvändarna. Bland annat genom operatörerna Spray, Glocalnet och Bredbandsbolaget.

- Vi ser det som en varning till våra användare att de försöker komma in på en förbjuden sida och dessutom ett skydd för att till exempel barn inte ska behöva se bilderna, säger Moniqa Löfstedt.

Telia och Telenor startar barnporrfiltret på den norska nationaldagen den 17 maj.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons