Annons
Nyheter

70 unga i sydost identifierade efter samröre med droger

Drogmissbruket är kraftigt utbrett i Skurup och Ystad. På bara några månader har ett 70-tal ungdomar på de båda orterna identifierats efter att på något vis ha varit i kontakt med narkotika.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2005

De yngsta var två 15-åriga flickor i Skurup som påträffades efter att de hade missbrukat amfetamin. Den ena av dem hade injicerat.

Det är polisen i södra Skåne som kommer med uppgifterna. I början av året fick polisen signaler om att missbruket ökat och att drogproblem förekom bland allt yngre elever på skolorna. När de två 15-åriga flickorna påträffades aktualiserades problematiken.

Annons

– Det var den riktigt stora klockan som ringde. Det kunde vi bara inte acceptera, då behövde något göras, säger Ewa-Gun Westford, informationsansvarig för polisen i område södra Skåne. I februari beslöt polisen att intensifiera arbetet mot narkotikamissbruket. Det man bestämde sig för var att identifiera alla ungdomar i riskzonen samt de som var missbrukare.

I dag, efter ett par månader, har insatsen lett till att 70 ungdomar identifierats. Av dem är 45 från Skurup, 24 från Ystad och en från Sjöbo. 90 procent av ungdomarna är under 25 år. De flesta är födda åren 1985-1987 och är alltså ganska unga.

Farhågorna att missbruket ökat besannades genom det intensifierade arbetet, menar polisen. Och resultatet visar att arbetet mot narkotikan måste fortsätta, säger Ewa-Gun Westford. De preparat polisen påträffat bland de 70 ungdomarna under våren är amfetamin, anabola steroider, cannabis, lugnande tabletter och växtdelar. Det har upprättats anmälningar om överlåtelse av narkotika, doping, narkotikainnehav, narkotikabrukande, vapenlagen (ammunition), olaga vapeninnehav, stöld samt häleri.

– Det följer alltid med andra brott i kölvattnet av sådant här, säger Ewa-Gun Westford. Polisen har inte arbetat ensam. Man har samarbetat med skolor och socialtjänst i Ystad, Skurup och Sjöbo. Bland annat har skolledarna informerat skolpersonal, elever och föräldrar om de drogproblem som finns.

– Det är föräldrarna vi måste väcka, säger Ewa-Gun Westford.

Socialtjänsten har också fått underlag för att kunna arbeta vidare med frågorna.

Anna Maria Erling

0411-557846

anna.maria.erling@allehandasyd.se

Ystad-Skurup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons